Világgazdaság

Nemzeti emlékhely lesz az esztergomi Várhegy

Nemzeti emlékhellyé avatják az esztergomi Várhegyet és a Vízivárost szombaton - mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 televízióban pénteken.

Völner Pál elmondta: a Nemzeti Örökség Intézete köteles felügyelni ezeket a helyeket, gondoskodni róluk, ha szükséges, kezdeményezni felújításukat, egy emlékkővel, sztélével kell megjelölnie magyar és angol nyelven őket.

Szombaton ezt a követ helyezik el, amelyet megáld Erdő Péter bíboros.
Emlékeztetett arra, hogy a nemzeti emlékhelyekről külön törvény szól, ebbe a kategóriába - mint mondta - "legkiemeltebb nemzeti, történelmi emlékeink" tartoznak.

A törvény szigorúan leírja, hogy ezeknek a helyeknek milyen feltételeknek kell megfelelniük, a többi között egy adott történelmi korszakban az ország életében meghatározó szerepet kellett játszaniuk, kiemelkedő személyiségeknek kell hozzájuk kötődniük, további kritérium az identitásképző szerep, és az emlékhelyeknek erősíteniük kell az összetartozást.

Szent Istvánt Esztergomban koronázták királlyá, ott alakították ki az egyház székhelyét, jelenleg is a katolikus egyház fő egyházmegyéje, a költő Balassi Bálint ott esett el a török elleni hadjáratban, Mindszenty József bíboros pedig ott van eltemetve - sorolta az államtitkár azokat a nevezetességeket, kiemelkedő eseményeket, amelyek ezt a rangot lehetővé teszik.

nemzeti emlékhely Völner Pál Esztergom