Világgazdaság

Nincs gond a járványügyi helyzettel Magyarországon

Magyarország járványügyi helyzete jó, és a kanyarójárvánnyal összefüggésben a hatóságok és az egészségügyi intézmények megfelelően ellátták a feladatukat - mondta az egészségügyért felelős államtitkár a parlament népjóléti bizottsága előtti meghallgatásán szerdán.

Magyarországon jó a járványügyi helyzet, az átoltottság 98 százalékos - többek között ezt mondta Ónod-Szűcs Zoltán  egészségügyért felelős szakállamtitkár az influenzajárvánnyal és a kanyarós megbetegedésekkel kapcsolatban tartott meghallgatáson.

Az eseményen jelen volt Oroszi Beatrix, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója is, aki a KSH havi halálozási statisztikáira reflektálva szakmai evidenciának nevezte, hogy nagyobb influenzajárványok esetén többen halnak meg. Mint mondta, ez nem szokatlan, és Európa más országaiban is történnek halálesetek az influenzával összefüggésben.

 [caption id="" align="alignleft" width="600"]Magyarországon jó a járványügyi helyzet - Fotó: AFP Magyarországon jó a járványügyi helyzet - Fotó: AFP[/caption]

Szentes Tamás országos tisztifőorvos megjegyezte: pontos adatokat csak az influenzaszezon után kapnak. Jelezte, hogy az influenza tekinthető a legsúlyosabb járványos megbetegedésnek, és közvetlen vagy közvetett módon évente mintegy félmillió ember halálát okozza világszerte. Hozzátette azt is, a 2014/2015-ös influenzaszezonban hat-nyolcezerrel haltak meg többen az átlagosnál, az idén pedig 5300-zal.

Szentes szerint az idei influenzaszezonban az orvoshoz fordulók száma megközelítőleg 482 ezer volt, és a rendelkezésre álló adatok szerint a 1,3 millió adag térítésmentes oltás 51,5 százalékát használták fel, összesen 619 820 ember részesült benne. Ez a szám a szakember szerint Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában lényegesen jobb, a régiót tekintve azonban Magyarország is jó átoltottsági adatokkal rendelkezik. 

Oroszi Beatrix az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nevében elmondota: az ÁNTSZ erőteljes kampányt folytatott azért, hogy minél többen éljenek a térítésmentes influenzaoltás lehetőségével, a meggyőzés tekintetében azonban még van tennivaló.

A magyarországi lokális kanyarójárványról beszámolva Szentes Tamás azt mondta, az első megbetegedést követően megtették a szükséges intézkedéseket, ezért az országban Csongrád megyén kívül nem alakult ki járvány. "Jelenleg 67 kanyarógyanús esetről tudnak, közülük 16-ban igazolódott a betegség, 28 esetben kizárták a fertőzést, 23 esetben pedig folyamatban van a laboratóriumi vizsgálat" - mondta. Beszámolt arról is, hogy a makói kórházban 94-en kötelezetően megkapták a kanyaró elleni oltást, míg 137 ember önkéntes alapon kért védőoltást. A Szegedi Tudományegyetemen 154 embert oltottak be kötelezően, és húszan önként vették fel az oltást.

Kitért arra is, hogy 2001-ben volt utoljára hazai eredetű kanyarójárvány az országban, azóta csak behurcolt esetek fordultak elő, amelyek nagy járványt nem okoztak. Jelezte, Románián kívül Olaszországban, Németországban, Lengyelországban van jelentős számú kanyarós beteg. A kanyaró elleni védőoltással (MMR-oltás) kapcsolatban elmondta, jelentős tartalék, 60 ezer adag védőoltás rendelkezésre áll, és patikai forgalomban is elérhető az oltóanyag. Azt javasolta, hogy aki kanyaróval fertőzött terültre utazik, ellenőrizze oltási státuszát.

MTI/VG Magyarországon jó a járványügyi helyzet - Fotó: AFP -->

járvány Szentes Tamás kanyaró Oroszi Beatrix influenza Ónod-Szűcs Zoltán egészségügy