Világgazdaság

Orosz piacon is tevékeny a Fővárosi Vízművek

Nem mozog idegenül külföldi terepen sem a Fővárosi Vízművek Zrt., például 2015-ben ötmilliárd forintnyi bevételre tett szert nemzetközi projektekből.

A megbízásokhoz vagy kormányközi együttműködés keretében, vagy önálló pályázatokon jutott hozzá. Feladata minden esetben egy-egy terület ivóvíz- vagy szennyvíz-szolgáltatásának korszerűsítése volt. A társaság több európai és ázsiai országgal is tárgyal, és vannak már új, aláírt megállapodásai is tanácsadásra, műszaki-fejlesztési és beruházási fővállalkozói munkára.

A Fővárosi Vízművek változásmenedzsmentet, cégmodernizációt vállal, csökkenti a nem számlázott víz mennyiségét, vízmérési stratégiát, vízminőség-ellenőrzést és -biztosítást készít. Munkái között szerepel teljes műszaki-gazdasági-üzleti tevékenység átvilágítása, víztisztító rekonstrukciója, víztisztító létesítése, IT-támogatású üzemeltetési és munkairányítási rendszer kiépítése, az ügyfélszolgálat, a behajtáskezelés és a nem számlázott víz csökkentésére vonatkozó üzleti és hosszú távú fejlesztési tervek kidolgozása.

A Világgazdaság azért kérdezte a fővárosi társaságot annak nemzetközi szerepvállalásáról, mert előzőleg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a társaság oroszországi terveiről beszélt. Mint megtudtuk, a Fővárosi Vízműveknek és oroszországi partnerének a víziközmű-szolgáltatás korszerűsítését és biztonságos üzemeltetését kell megoldania. Ennek során a Budapesten már alkalmazott technológiát fogják alkalmazni, valamint létesítményeket és berendezéseket újítanak fel – áll a lapunknak adott válaszban, amelyből azonban a projekt Oroszországon belüli helyszíne nem derül ki.

Az együttműködés célja a biztonságos és egészséges ivóvízellátás és a korszerű, környezetkímélő szennyvízelvezetés biztosítása a budapesti szolgáltatónál már bevezetett és jól működő költséghatékony, erős informatikai támogatottságú vállalatirányítás és munkaszervezés adaptálásával. A Vízművek eddig Albánia, Azerbajdzsán, Indonézia, Kína, Oroszország, Srí Lanka, Szerbia és Törökország víziközmű-szolgáltatóinak végzett, illetve végez munkát.

Vízművek szolgáltatás