Világgazdaság

Magánnyugdíjak államosítása: bírságot kapott a rémhírterjesztő

Megbírságolta csütörtökön a román pénzügyi felügyelet a holland NN Pensii biztosítót, amely ügyfeleit arról tájékoztatta, hogy államosíthatják a kötelező magánnyugdíjakat, amit a román kormány időközben többször cáfolt.

A pénzügyi felügyelet a biztosítót társasági tőkéje 1 százalékával, vagyis 750 ezer lejre (51,7 millió forint) bírságolta, emellett visszavonta Raluca Tintoiu vezérigazgató kinevezési engedélyét, a vezérigazgatót pedig további 100 ezer lejre (6,9 millió forint) bírságolták magánszemélyként.

 [caption id="" align="aligncenter" width="500"]Kép: Pixabay Kép: Pixabay[/caption]

Az NN Pensii kedden küldött ki ügyfeleinek egy elektronikus levelet, amelyben arról tájékoztatta őket, hogy a román közéletben felmerült a magánnyugdíjak államosításának lehetősége, és arra kérte az érintetteket, kövessék figyelemmel az erről szóló vitát. Mint a Világgazdaság megírta, a hírt gyorsan cáfolta a román kormányzat.

A levél előzménye, hogy Catalin Predoiu, a román ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke április elején azt állította, a szociálliberális kormány a magánnyugdíjak államosítására készül, hogy növelje az államháztartás bevételeit, és ne lépje túl az idénre vállalt GDP-arányos 3 százalékot. Azóta egy másik jelentős biztosító, a BCR Pensii vezetője is megszólalt az ügyben, és arra kérte a kormányt, tegyen le az államosítás szándékáról.  Romániában 2007-ben vezették be a magánnyugdíjrendszert, amely az állami nyugdíjak kiegészítéseként működik.

Románia államosítás nyugdíj magánnyugdíjrendszer