Világgazdaság

Vonzó célponttá vált a Credit Suisse

A második legnagyobb svájci kereskedelmi bank, a Credit Suisse tulajdonosai április végi közgyűlésükön új részvények kibocsátásával négymilliárd svájci frankos tőkeemelést hajtottak végre. A tőkebevonási folyamat június 8-ig tartott, és elsődleges célja a tőkemegfelelési mutató (CET 1 ráta) feljavítása volt 13,5 százalék körüli szintre.

A bankház 2009-ben lejtőre került, azóta sorra kapták a nagyobbnál nagyobb bírságokat.

A jelzálog-fedezetű értékpapírok kereskedelmétől a londoni bankközi kamatláb manipulációjáig számos kínos ügyük volt a svájciaknak. Húsz peres eljárást folytattak le, az utolsó nemrég zárult le egy kisebb bírság kirovásával és megfizetésével. Tidjane Thiam személyében 2015-ben új vezérigazgató érkezett, s a nevéhez köthető pozitív irányú fordulat jelei már látszanak is, ebben volt az egyik mérföldkő a tőkeemelés, a tőkehelyzet javítása, ami szilárd alapot adhat a bank növekedésének.

A Credit Suisse idén már a harmadik európai nagybank, amelyik tőkét emelt: a sort az olasz UniCredit kezdte februárban, részvényének árfolyama azóta 35 százalékkal emelkedett. Ezt követte a Deutsche Bank tőkeemelése áprilisban, melynek kurzusa eddig 15 százalékot erősödött, bár a közelmúltban még 22 százalékos pluszban volt. Mindkét bank példáján keresztül az látszik, hogy a befektetők pozitívan értékelték a tőkeemelést.

Ezek alapján a jelenlegi, 13,50 svájci frank alatti árfolyamot kedvező belépési szintnek tartom. Várakozásaim szerint 15-16 frank körüli szintre emelkedhet az árfolyam, azonban 12,50 frank alatti árfolyamnál a teljes pozíció zárását javaslom. A bank részvényeinek elsődleges piaca a svájci de papírjait a stuttgarti börzén is listázzák, ahol alacsonyabb likviditás mellett euróban kereskednek a cég részvényeivel.

A szerző az Equilor Zrt. üzletkötője