Világgazdaság

Magyarország egy lépéssel közelebb került az újabb felminősítéshez

A három nagy hitelminősítő közül ezúttal a Standard & Poor’s lépett először, és javított a magyar államadós-osztályzat kilátásán.

A felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról a magyar államadósság osztályzatának kilátását a Standard & Poor’s pénteken, emellett megerősítette Magyarország befektetési ajánlású államadós-besorolását. A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő cég, a Fitch Ratings és a Moody’s Investors Service stabil kilátást tart érvényben. Hazánk tavaly került vissza mindhárom hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategória alapszintjére: a Fitch 2016. májusban, az S&P szeptemberben,

a Moody’s novemberben adta vissza az osztályzatot.

Az S&P döntése is mutatja, hogy a magyar gazdaságpolitika jó válaszokat adott a kihívásokra, ami segíti a pénzügyi stabilitást és Magyarország gazdasági növekedését – reagált Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki hangsúlyozta: a mostani döntés az újabb felminősítés előszobáját jelenti. Hozzátette, hogy a nemzetközi gyakorlatban nem szokás közvetlenül az országgyűlési választások előtt a hitelminősítési besorolás javítása. A tárcavezető várakozása szerint hamarosan a másik két hitelminősítő is pozitív kilátással látja majd el a magyar adósbesorolást. Közölte, hogy a piaci befektetők jóval a hitelminősítők előtt járnak, hiszen kötvényhozamaink egy ideje hasonlók több magasabb besorolású ország hozamszintjéhez.

A miniszter szerint az S&P elemzésében elismeri, hogy a kormány innovatív gazdaságpolitikai lépései jelentősen hozzájárultak a külső sérülékenység csökkentéséhez és a makrogazdasági stabilitáshoz. A kormány konvergenciaprogramban is rögzített várakozása, hogy a versenyképesség erősítésén, a jövedelmek növekedésén és az adók csökkentésén alapuló új növekedési modell tartósan felzárkózó gazdasághoz vezet, így minden adott a további felminősítésekhez.

Indoklásában a Standard &

Poor’s kifejtette, egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a magyar bankszektor nem teljesítő kinnlevőségeinek csökkenő rátája, valamint a banki hitelezés fenntartható élénkülése javítja a magyar monetáris politika transzmissziós funkcióját. A hitelminősítő szerint a magyar reálgazdasági és külső mérőszámok javulása elősegítheti a pénzügyi szektorban zajló javulási folyamat folytatódását – ha ezek tartósnak bizonyulnak, az S&P szerint mód nyílhat a magyar adósbesorolás felminősítésére. Az idei évre 3,5 százalékos növekedést várnak, de az első negyedévi teljesítmény növelte az ennél gyorsabb idei és jövő évi növekedés valószínűségét. A 2018–2020 közötti időszakra viszont már 2,5 százaléknál valamelyest gyengébb éves növekedési ütemet valószínűsítenek.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint a csökkenő adósságot, a gazdaság gyorsuló növekedését és a bankszektor javulását is értékelte az S&P pénteki döntésekor. Magas István, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint egyre nyugodtabb légkör kezd kialakulni a szuverén adósságok piacán, ezért is javította a magyar adósbesorolás kilátását az S&P. Úgy látja, egyre jobb hangulatban van a világgazdaság, a korábban bajban levő államok, mint Magyarország vagy Görögország, pedig képesek megmutatni az erejüket.