BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekedhet a hazai termékek aránya

Magyarországon ötezernél több élelmiszeripari vállalkozás működik, amelyek az elmúlt évi statisztikai adatok szerint több mint 90 ezer embert foglalkoztatva a hazai mezőgazdasági termelés 65 százalékát dolgozták fel, és 3513 milliárd forint árbevételt értek el – érzékeltette egy szakmai konferencián Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője az iparág súlyát, amely miatt a kormány stratégiai ágazattá nyilvánította. Az élelmiszeripar hatékonysága és jövedelemtermelő képessége alacsony, de ezen az állapoton reményei szerint az a 300 milliárd forintos forrás javíthat, amely a Vidékfejlesztési, illetve a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programból juthat a vállalkozásokhoz. Laszlovszky úgy vélte, a mostani uniós ciklusban ennél is több támogatást kaphat az élelmiszeripar, mert eddig már 66 milliárd jutott más forrásokból fejlesztésre.

A cél az, hogy hazai cégek a beruházásokkal kapacitásnövekedést érjenek el, új fejlesztésű élelmiszerekkel jelenjenek meg a piacon, és erősítsék belpiaci pozícióikat – mondta. De az élelmiszeripari fejlődésnek egyéb nemzetgazdasági hatásai is lehetnek: növekedhet a mezőgazdasági termelés, magasabb hozzáadott értékű termékek készülhetnek, javulhat az iparág jövedelmezősége. Az új technológiáknak köszönhetően egészségesebb élelmiszerekhez juthatnak a fogyasztók, ennek az egészségügyi kiadások csökkenése lesz a következménye.

A főosztályvezető a kormány által elfogadott élelmiszeripari akcióterv legfontosabb részének nevezte a vásárlói szemlélet formálását, amivel azt kellene elérni, hogy a fogyasztók a hazai, rövid ellátási lánccal piacra juttatott termékeket részesítsék előnyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.