Világgazdaság

Versenyeznek a tőzsdék a Bitcoinért

A Nasdaq is azt tervezi, hogy beszáll a Bitcoin kereskedésébe, a kriptodeviza árfolyama már 11 500 dollár körül jár. A jegybankok sürgetik a kereskedelmi bankokat, hogy vezessék be az azonnali átutalást, ha fel akarják venni vele a versenyt.

A Chicago Mercantile Ex­change decembertől tervez­te elindítani a határidős jegyzését, a versenybe most beszáll a Nasdaq üzemeltetője is, ők a jövő év második negyedévétől tennék lehetővé a kriptopénz kontraktusával a kereskedést. A Nas­daq egyébként nemcsak a chicagói tőzsdével verseng, hanem a chicagói opciós tőzsdével, a Cboe Global Marketsszal is. A szerdai kereskedésben a 11 500 dollárt megközelítő, és idén több mint 900 százalékkal dráguló kriptodeviza (amelyet a BTC-USD devizapárral lehet lekereskedni) tehát nem csupán a befektetők figyelmét keltette fel, a Bloombergnek név nélkül nyilatkozó Nasdaq-alkalmazott szerint a határidős jegyzés az NFX-piacon indul majd el.

A Nasdaq, bár közismert név, mivel a határidős piacokon kevésbé meghatározó, versenyhátrányból indul. Bármilyen döntés szülessen, jövőre a New York Stock Exchange maradhat a négy vezető amerikai tőzsdecég közül az egyedüli, ahol nem kereskedhető valamilyen formában a BTC. A Bitcoin sokat profitálhat a határidős jegyzés bevezetésével, hiszen a mostaninál sokkal szabályozottabb piacokon zajlana a kereskedése, amivel a kriptopénz a nagy-, akár intézményi befektetők figyelmét is felkeltheti.

Miközben a tőzsdecégek a Bitcoin bevezetésén és minél teljesebb elfogadásán dolgoznak, a jegybankok továbbra is szkeptikusan tekintenek a kriptopénzre, s a pénzmozgások lebonyolítását szívesebben bíznák a bankokra. Az azonnal teljesülő banki utalások rendszerének gyors bevezetését javasolta például tegnap az Európai Központi Bank (EKB) is. Az időzítés nem véletlen, a 11 ezer dollár felett is megforduló Bitcoin-árfolyam felhívta a figyelmet az alternatív elektronikus fizetési megoldásokra. A témához jegybankok is hozzászóltak, a Svéd Nemzeti Bank nemrég jelentette be, hogy megkezdte egy saját kriptopénz fejlesztésének előkészületeit, és hasonlóra készülnek a szintén nem eurózónatag britek is. Az EKB igazgatósági tagja, Yves Mersch az ilyen kezdeményezéseket ugyan elutasítja, de ösztönözné a kereskedelmi bankokat, hogy dolgozzanak ki a Bitcoin-alapú transzferek alternatívájaként működő megoldásokat.

A Bitcoint és az egyéb digitális fizetőeszközöket egyelőre kevés kereskedő fogadja el, a jegyban­károk mégis problémaként tekintenek rájuk, hiszen veszélyeztetik a pénzkínálat szabályozását és a monetáris politika sikerességét. Különösen markáns véleményt közölt a Bundesbank igazgatósági tagja, Carl-Ludwig Thiele, aki egyértelműen kizárta a svéd e-koronához hasonló digitális pénz németországi bevezethetőségét.

 

Ezek is érdekelhetik