A közétkeztetést az általános iskolák 1–8. évfolyamán a diákok háromnegyede veszi igénybe. A többség alsó tagozatban eszik az iskolában, viszont ötödik osztálytól már csak tízből hat gyerek kéri a menzát. A legtöbben az Észak-Alföldön eszik az iskolai menüt, itt a gyerekek 96 százaléka menzás, még a felsősök 78 százaléka is igénybe veszi a közétkeztetést – derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által publikált Menzakörképből.
Az ingyenes közétkeztetésre idén 79 milliárd forintot fordít a kormány, nyolc év alatt az erre fordított forrás a két és félszeresére nőtt. Jelenleg 630 ezer gyermek részesülhet ingyenes vagy kedvezményes közétkeztetésben, szemben a nyolc évvel ezelőtti 257 ezer diákkal.
A 2017-ben vizsgált harminc főzőkonyha esetében a napi háromszori étkezés nettó nyersanyagnormája 386 forint volt, ami nem túl nagy előrelépés a 2013-as 369 forinthoz képest. Csak az ebédért 280 forintot (2013-ban 238 forint), a diétás étkezésre 520 forintot (2013-ban 431 forint) számoltak a közétkeztetők. Az általános iskolák többségében tavaly a diétát igénylő gyerekek iskolai étkeztetését megoldották, 2013-hoz képest átlagosan 6 százalékkal több iskolában tudták a diétás igényű gyerekek étkezését biztosítani, ugyanakkor az intézmények 13 százalékában továbbra sincs erre lehetőség.
Az OGYÉI szerint nem igazolódott be az a félelem, hogy a menzarendelet bevezetése miatt csökkenni fog az iskolai étkezés igénybevétele, ugyanis 2013 óta nem történt jelentős változás a menzások számában. Kedvező fejlemény, hogy az alacsony zsírtartalmú alapanyagok felhasználása elsődleges szemponttá vált a konyhák számára. Kétharmaduk alacsony zsírtartalmú tőkehúst, csaknem háromnegyedük zsírszegény húskészítményt, tejet, tejterméket választ. Újabb pozitívum, hogy az iskolák 97 százaléka kevesebb cukrot használ a főzés során, háromnegyedük pedig az ételízesítőt is elhagyja.
Az egyenkosztra ráunó fiataloknak az 1952 óta közétkeztetéssel foglalkozó vállalat, a konyháin napi 42 ezer adag ételt főző, tavaly 4,5 milliárdos árbevételt elkönyvelő Junior Vendéglátóipari Zrt. új ajánlattal állt elő. A társaság egy webes felületen keresztül napi menüt vagy egy-egy főételt felkínálva a 14–20 éves korosztálynak nyújt választási lehetőséget az iskolai menza kínálatán túl. Az egyedileg rendelt ételeket ki is szállítják az iskolákba, az ilyen ebédet rendelők használhatják a menza tálcáit és evőeszközeit.
A piac felét magáncégek adják
A Menzakörkép adatai szerint saját főzőkonyhája majdnem minden harmadik iskolának van – arányuk a Nyugat-Dunántúlon valamint az Észak-Alföldön a legmagasabb, míg Közép-Magyarországon és a Dél-Alföldön a legalacsonyabb. A konyhák közel fele önkormányzati fenntartású, másik felét gazdasági társaságok üzemeltetik. A közép-magyarországi régióban viszont kiemelkedően magas, 80 százalék felett van a gazdasági társaságok által ellátott iskolák aránya – emeli ki a jelentés. | VG
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.