Világgazdaság

A direktíva veszélyezteti a képzést

Magyarországon több mint egymillió ember szorul gyógyászati segédeszközre a mindennapi életében.

Évekre ellehetetlenülhet vagy akár meg is szűnhet a gyógyászati segédeszközök (GYSE) forgalmazóinak képzése hazánkban egy európai uniós irányelv miatt – mondta a Világgazdaságnak Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) elnöke.

Magyarországon különösen speciálisak az egészségügyi képzések. Miközben több mint hetven, a szakterületet érintő OKJ-s tanfolyam tartozik az egészségügyi miniszter hatáskörébe, Németországban kevesebb mint húsz, Svédországban pedig alig tíz hasonló egészségügyi képzés van

– mondta.

Margitai Barnabás hangsúlyozta, hogy a gyógyászati segédeszközök piaca rendkívül innovatív, bővülő igényű terület, amely minden évben 200 milliárd forint forgalmat és ezáltal jelentős adóbevételt generál. Több mint négyezer családnak ad munkát. A képzés kivezetése vagy licencképzéssé való átalakítása egyelőre nem látható következményekkel járna a szakmára nézve.

Fotó: Kallus György

Az EU szakmai képesítések elismeréséről szóló irányelve szerint a tagországokban egységesíteni és harmonizálni kell egyes szakmák képzését, ez önmagában logikus és támogatandó. Csakhogy jelenleg az EU-ban – Magyarországon kívül – sehol sincs önálló képzésük a gyó­gyászati segédeszközöket értékesítő egészségügyi szakembereknek – hívta fel a figyelmet a FESZ elnöke.

Magyarországon több mint egymillió ember szorul gyógyászati segédeszközre a mindennapi életében.

Egyre nagyobb az igény arra a speciális szaktudásra, amely csak a GYSE-képzés során sajátítható el, így a mostani változással a szakma létjogosultsága kerülhet veszélybe Margitai Barnabás szerint, aki statisztikai adatokra is hivatkozott: az elmúlt tíz évben megduplázódott a 90 év feletti segédeszközhasználók száma.

gyógyászati segédeszköz képzés Forgalmazók az Egészségért Szövetség Margitai Barnabás