Világgazdaság

Közös a MET és az Opus Tigáz-koncepciója

Pozícióerősítést és terjeszkedési lehetőséget vár a napokban indult stratégiai partnerségétől a Tigáz eddigi és az új résztulajdonosa is, azaz a MET és az Opus csoport. A Világgazdaságnak Lehőcz Balázs, a Tigáz Zrt. vezérigazgatója, egyben a MET csoport eszközdivíziójának vezetője és Baji Csaba, a Tigáz új igazgatósági tagja, egyúttal az Opus Global Nyrt. energetikai divíziójának vezetője válaszolt.

Miért volt szüksége a MET-nek arra, hogy stratégiai partnert vonjon be a Tigázba?

L. B.: Mind a portfóliónkat tekintve, mind földrajzi értelemben diverzifikált jelenlétre törekszünk az európai energiapiacokon, az új, eszközszintű befektető bevonása pedig lehetővé teszi, hogy folytassuk növekedési stratégiánkat. Az eszközök felvásárlása és működtetése ugyanis tőkeigényes, a szükséges források biztosításának pedig az az egyik módja, hogy minde­nütt erős, megbízható helyi partnerekkel fogunk össze. A Status Energy csoporttal az együttműködésünk jól illeszkedik tehát a MET stratégiájába, e partnerség révén a kockázatokat megosztjuk és hosszú távon is stabilitást biztosítunk.

Miért jó az Opus Global Nyrt. számára a Tigázban való közvetett tulajdonszerzés?

B. CS.: Pontosítanom kell. Nem az Opus Global Nyrt., hanem az Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Status Energy Magántőkealap szerzett közvetett tulajdont a Tigáz Zrt.-ben. A Status Energy Magántőkealap befektetési politikájának megfelelő instrumentum a Tigáz. Az Opus Global Nyrt. érdeke az, hogy alapkezelője hosszú távon és sikeresen menedzselje ezt a befektetést, tekintettel arra, hogy számos kapcsolódási pontot és szinergiát látunk már meglévő energetikai portfóliónkkal.

Milyen értékben hajt végre tőkeemelést a Status Energy Kft.

az MS Energy Holding AG-ban?

B. CS.: A Status Energy Magántőkealap leányvállalata, a Status Energy Kft. tőkeemeléssel szerzett az MS Energy Holding AG-ban 50 százalékos közvetlen részesedést, amely révén 50 százalékos közvetett tulajdonrészhez jut a Tigáz Zrt.-ben. A felek megállapodása szerint a tőkeemelés értékét üzleti titokként kezeljük.

Konkrétan mire fordítja a MET

a tőkebevonásból érkező pénzt?

L. B.: Az elmúlt néhány évben a vállalatcsoport a regionális terjeszkedésre összpontosított: beléptünk a lengyelországi gázpiacra, leányvállalatokat alapítottunk Olaszországban, Bulgáriában, Spanyolországban, nyitottunk az oroszországi és a törökországi piac felé, valamint tavaly befejeztük a romániai RWE Energie felvásárlását. Ha az a kérdés, hogy milyen irányba indulunk a jövőben, akkor Közép-Európa továbbra is cél marad, talán még Dél-Európát emelném ki.

Nem tart attól, hogy az 50-50 százalékos tulajdonlás mellett

a Status Energy nem tudja

teljes mértékben megvalósítani

a Tigázzal kapcsolatos szakmai elképzeléseit?

B. CS.: Nem, mert a szakmai konszenzus egy irányba mutat a MET csoport terveivel. Az iparág szereplői és befektetői minden esetben hosszú távra terveznek, az ágazat sajátosságai – például a jogszabályi és a piaci környezet, a meglévő infrastruktúra – behatárolják a felek mozgásterét. Természetesen a megállapodás előkészítési szakaszában egyeztettük és rögzítettük az üzleti, szakmai elképzeléseinket is, hogy ezek alapján már közös koncepciót megvalósítva működjön tovább a társaság. Éppen az alap tulajdonszerzése az egyik biztosítéka annak, hogy minden szempontból stabil és eredményes együttműködésbe kezdhetünk. A társaság működtetésének megismerése nyomán olyan szolgáltató fejlesztésében kívánunk részt venni, amely a jövőben is képes lesz optimálisan kiszolgálni partnerei, ügyfelei igényeit, megfelelni a jövőben felmerülő elvárásaiknak.

A MET stratégiája szerint hosszú távon fenntartható állapot valamely eszközön egy másik társasággal osztozni?

L. B.: Az eddigi tapasztalataink alapján határozottan mondhatjuk, hogy ez jól működő modell, éppen ezért törekszünk erre több országban is. Hasonló partnerségi megállapodások keretében vásároltunk energetikai eszközöket, vagy működtettünk szakmai projekteket korábban is: ilyen az MVM-mel közösen üzemeltetett Dunamenti Erőmű vagy az E2 Hungary vegyesvállalat, amelyet a Magyar Telekommal alapítottunk 2015-ben. Szerbiában a NIS energiacéggel együttműködésben építünk majd szélerőművet.

Mennyiben térnek el a MET és

a Status Energy (illetve annak tulajdonosa, az Opus) elképzelései

a Tigáz működtetésével, fejlesztésének irányaival kapcsolatban?

L. B.: A felek a tárgyalások során előzetesen is egyeztették elképzeléseiket, így a fejlesztés irányaival kapcsolatban a tulajdonosok közt egyértelműen egyetértés van. A szakmai vezetést a jelenlegi menedzsment végzi a jövőben is – Kiss Csaba üzletfejlesztési és stratégiai vezérigazgató-helyettessel kibővülve.

Egy adódó üzleti lehetőség kiaknázása vezetett a fenti ügylethez, vagy egy meghatározott energiaipari portfólió kialakításán dolgozik az Opus?

B. CS.: Az Opus csoport befektetéseinek egyik kiemelten fontos, stratégiai divíziója az energetika. A portfólió hatékony működtetésén, tartós eredményességén dolgozunk, és ehhez illesztjük hozzá a fenntartható módon integrálható elemeket. A tartós jövedelmezőség mellett továbbra is vizsgáljuk a lehetőségeket az energetika területén. Nyitottak vagyunk szelektív akvizíciókra és egyéb együttműködésekre.

Egyeztet-e az Opus a Tigáz-konstrukcióhoz hasonló, újabb stratégiai együttműködés kialakításáról a MET-tel vagy más lehetséges stratégiai partnerrel?

B. CS.: Határozott elképzelésekkel és jövőképpel vagyunk jelen az energetikai piacon, jelentős növekedési lehetőségeket látunk az ágazatban, folyamatosan vizsgáljuk az üzleti lehetőségeket.

Még nem zárult le a Tigáz átalakítása. Kész-e a Status Energy arra, hogy további pénzt fordítson a Tigáz fejlesztésére?

B. CS.: Egy ekkora szolgáltatónál számos fejlesztési szükséglet jelentkezik, amelyek menedzselésére lesz rálátásunk. A befektetési alap tulajdonosi szerepvállalása egyértelműen erősíti a szolgáltató finanszírozási pozícióját. Résztulajdonosként a fejlesztések tervezésében és ráfordításaiban is partnerként járunk el. Ugyanakkor le kell szögezni, hogy fejlesztési koncepciónk az emberi és környezeti erőforrásokkal történő felelős gazdálkodásra épülhet. Elkötelezett hívei vagyunk a fenntartható fejlődésnek, kiemelt célunk, hogy a Tigáz környezettudatos, a helyi és a cégcsoporton belüli lehetőségeket egyaránt kiaknázó gazdálkodással váljon a térség fejlődésének motorjává.

Az év végére a tervek szerint mennyiben tér el a Tigáz működése, szervezete, gazdálkodása az év elejitől?

L. B.: A Tigázban folyamatosan dolgozunk a megújulást támogató programokon, projekteken. A társaságban az áramvonalasabb, hatékonyabb működéshez szükséges változtatásokat már az elmúlt évben megkezdtük. A munkát a terveknek megfelelően folytatjuk, így szervezeti szinten most nem kell újdonságokra számítani. Ennek megfelelően a prudens működés és a hatékonyságnövelés lesz továbbra is a legfontosabb vállalatirányítási szempontból, a szolgáltatásaink terén pedig a folyamatos fejlesztések révén egyre több modern, ügyfélbarát megoldást tervezünk bevezetni az elkövetkező években.

Ezek is érdekelhetik