Világgazdaság

Csomagforgalmi rekord a postán

Minden eddiginél több csomag érkezett egy nap alatt a Magyar Posta logisztikai üzemeibe, a társaság az idei karácsonyi csúcsszezonban összességében 15 százalékos emelkedést vár a csomagok és árutartalmú küldemények számában.

A Magyar Posta már december elején közzétette, legkésőbb mikor adhatják fel az ügyfelek a csomagjaikat a postákon, hogy azok biztosan megérkezzenek karácsony előtt. A megjelölt december 19-i határidőt az érintettek, úgy tűnik, megfogadják. A hét elején ugyanis ismét csúcsot döntött a belföldi csomagforgalom, minden eddiginél nagyobb mennyiség érkezett egy nap alatt a logisztikai üzemekbe – közölték a Világgazdaság érdeklődésére a Magyar Postán.

A társaságnál kifejtették: ezen a héten a postákon feladott csomagok száma emelkedett jelentősen, és emellett továbbra is érkeznek a webáruházaktól csomagok. Az idei karácsonyi csúcsszezonban 15 százalékos emelkedést vár a Magyar Posta a csomagok és árutartalmú küldemények számában. Az online rendelések kiszállítási idejét a webáruház határozza meg, attól függően, hogy van-e raktáron az adott termékből, és a csomagolása, valamint az elszállítása a logisztikai partnerhez mennyi időt vesz igénybe. A webáruházak szintén közzéteszik a honlapjukon, hogy meddig érdemes rendelnünk, ha karácsonyra szánjuk ajándékba a kiszemelt terméket.

Mivel az elmúlt négy évben megduplázódott az e-kereskedelmi tranzakciók száma, a Magyar Posta csomagforgalma tavaly elérte a 41 millió darabot. Az állami cég várakozásai szerint éves szinten 8–10 százalékos növekedéssel számolva a következő tíz évben legalább megduplázódhat, de akár a két és félszeresére is ugorhat az évente kezelt csomagok száma. Eközben a társaság árbevételének kétharmadát még mindig az egyetemes szolgáltatóként nyújtott pénzügyi szolgáltatások – főként a sárgacsekk-befizetés és a levélforgalom – adják, viszont ez a két szegmens évente 3–5 százalékkal apad. A csökkenő volumen ellenére hosszú távon is jól menedzselve kell kivezetni az üzletágat, szem előtt kell tartani, hogy az 570 milliós levélszámból 450 millió tíz év múlva is fennmaradhat.

A változó szokásokra reagálva több tízmilliárd forintos beruházás keretében helyezi új alapokra a csomagfeldolgozást és a -kézbesítést a Magyar Posta. A fejlesztéseket júliusban kezdték el, és 2022-re tervezik a befejezésüket. A költségek kétharmadát a tervek szerint a központi csomagfeldolgozó kialakítására fordítják, a szortírozóüzem mellett pedig országszerte 23 depót alakítanak ki, 19-et vidéken, négyet a fővárosban. Az úgynevezett hub and spoke modellnek az a lényege, hogy az adott cég, jelen esetben a Magyar Posta, az áruk útjának teljes megszervezésével, önálló szerződéses és felelősségi háttérrel valósítja meg a leggyorsabb célba juttatást.

Januári változások

Folytatja a levéltermék-portfólió egyszerűsítését jövőre a Magyar Posta, és január elsejétől változnak a levélfeladási díjak is. A közlemény szerint a Magyar Posta levéltermékeinek árai európai összehasonlításban a legalacsonyabbak közé tartoznak, és ez a jövő évi áremelkedéssel sem változik. A díjváltozások jelentős része a vállalati ügyfeleket érinti, ott az átlagos áremelkedés megközelíti a 15 százalékot.

 

Ezek is érdekelhetik