Világgazdaság

Nagyot szólhat az idén Kína és Hongkong tőzsdei együttműködése a kisbefektetők számára

Az Egyesült Államok tőzsdéin jelen lévő technológiai vállalatok közül majdnem kéttucatnyit jegyeztek be a hongkongi tőzsdén január közepéig. Ez rekordnak számít ilyen rövid idő alatt – közölte a börze (HKEX) szóvivőjére hivatkozva internetes oldalán az AsiaTimes. Nemzetközi sajtóértesülések szerint több óriásvállalat, például a Baidu, a Ctrip és a NetEase is belső átvilágítást végez a másodlagos jegyzéssel összefüggésben. Az év elején megindult dömping vélhetően annak köszönhető, hogy tavaly év végén sikeresen zajlott le az internetes kereskedőóriás, a kínai Alibaba tőzsdére lépése a hongkongi börzén.

A tengerentúlon, a New York-i tőzsdén forgó e-kereskedelmi szereplő azután jelenhetett meg a hongkongi részvénypiacon, hogy a Stock Connect elnevezésű, Kína és Hongkong közötti tőzsdei partnerséget célzó programban a hongkongi börze enyhítette a másodlagos tőzsdei jegyzéshez szükséges követelményrendszer egyes elemeit, különösen azokat, amelyek a tulajdonosi szerkezetre vonatkoztak, de könnyített a likviditási és a piaci kapitalizációs kritériumokon is.

A tőzsdei folyamat legerősebb hatása az lehet, hogy a Kína és Hongkong közötti tőzsdei együttműködési program részeként a hongkongi palettán megjelenő cégek papírjaival a kínai kisbefektetők közvetlenül is kereskedhetnek, ami jelentős keresletet generálhat a másodlagos jegyzéssel megjelenő cégek értékpapírjaira. A két tőzsdét jelenleg is összeköti a Stock Connect program, ez azonban nem minden részvényhez és nem mindenki számára hozzáférhető. A hírek szerint a döntés ebben a negyedévben vagy legkésőbb májusig megszülethet.

Szakértők szerint a távol-keleti társadalom befektetői tudatossága és magatartása alapjaiban tér el a nyugati részvényesekétől. A kínaiak körében sokkal elterjedtebb, hogy a lakosok kisrészvényesként a börzéken forgatják kisebb tőkéjüket, sokszor kifejezetten spekulatív céllal. Az egyik amerikai alapkezelő befektetési vezetője ezt azzal egészítette ki, hogy a távol-keleti ország fogyasztási oldalát az elmúlt években rendre alábecsülték. Értékelése szerint ez az idén már visszaüthet, és a másodlagos jegyzésekkel ki­egészülve a kínai részvénypiacok erősödését vetíti előre.

A börzéket érintő változásoknak a kínai tőkepiacot erősítő hatásán túl technikai hozadéka is van. A másodlagosan jegyzett papírokkal hosszabbodik a kereskedési idő, hiszen valamelyik börzén lényegében egész nap elérhetővé válnak az adott cég értékpapírjai. Ezek a tendenciák aztán pozitív irányba tolhatják a Kína fókuszú, tőzsdén kereskedett alapok (ETF) teljesítményét is. A South China Morning Post internetes felülete a napokban arról adott hírt, hogy ismét előtérbe kerülhetnek az ETF-ek, és akár ezekre az eszközökre is kiterjedhet a tőzsdei partnerség hatálya.

Egy novemberben publikált felmérés szerint a tőkepiacokra kívánkozó kínai cégek 66 százaléka már a kínai tőzsdéken való megjelenést tartja a legvonzóbbnak, és csak 18,7 százalékuk jelölte meg az amerikai tőzsdéket elsődleges célpontként – közölte Drew Berns­tein, a kutatást végző MarcumBP ügyvezető partnere. Mint hozzátette, Hongkong népszerűsége egyedül is megelőzi az amerikai tőzsdékét. Csak az elmúlt héten 17 IPO debütált itt, ez másfél éve nem látott rekord.

Kína másodlagos jegyzés ETF
Ezek is érdekelhetik