Világgazdaság

Milliárdok jutnak a rehabilitálásra

K. R. | A Nemzeti Drog Fókuszpont legfrissebb jelentése szerint Magyarországon 2018-ban és 2017-ben is 33-an haltak meg közvetlenül a kábítószer-használattal összefüggésben, nyolccal többen, mint 2015-ben. A két éve elhunytak közül 26 volt férfi, az összes esetből pedig négynél merült fel az öngyilkossági szándék lehetősége a túladagolás hátterében. A jelentés szerint a 18 év alatti szerhasználók között a legtöbben marihuánát, hasist használnak, és a serdülők ötöde már kipróbálta a herbál vagy bio néven ismert szintetikus cannabinoidok valamelyikét.

A lefoglalási és fogyasztói információk szerint a kábítószerpiacot 2010-től nagyszabású átrendeződés jellemezte – írják. A hagyományos kábítószerek mellett nagy számban jelentek meg az új pszichoaktív szerek, amelyek állandó cserélődése a mai napig nagy kihívás elé állítja a kábítószerpiac visszaszorítását célzó törekvéseket. Az új pszichoaktív szerek piaci részesedése 2010-től 2014-ig folyamatosan bővült, 2014-ben a rendőrségi lefoglalások mintegy 60 százalékát ezek az anyagok tették ki. Ez az arány azonban 2015 óta folyamatosan csökkent, és 2017–2018-ra 35–40 százalék között stabilizálódott.

„Magyarországon újabb két anyaggal bővült a dizájnerdrogok tiltólistája, amelyre így már 87 vegyület került fel” – közölte korábban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Magyarország Európában az elsők között alakította ki az új pszichoaktív anyagokkal kapcsolatos szabályozást, amely alkalmazkodik a dizájnerdrogok megjelenéséhez. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország tetemes forrást szán a megelőzésre, és a kábítószerfüggők rehabilitálási lehetőségei is bővülnek. A célzott megelőző programok támogatására hárommilliárd forint áll rendelkezésre. A droghasználat megelőzése és visszaszorítása kiemelt célja annak a 2,5 milliárd forintos programnak is, amellyel a gyermekvédelmi szakellátási intézmények működését segíti a kormány. További hatmilliárd forintból valósul meg a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastruktúrájának fejlesztése, és ide tartozik az is, hogy 2018 szeptemberétől szolgáltatásként bevezették az iskolai szociális segítést. Rétvári Bence tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban három, úgynevezett gyermek- és ifjúságaddiktológiai rehabilitációs intézmény kezdte meg működését.

A jelentés kiemeli, hogy 2017 óta intenzíven nő azoknak a száma, akiket elsődlegesen a cannabishasználat miatt kezelnek. 2017-ben 2539-en léptek újonnan e kezelés alá, míg 2016-ban még csak 1763-an. Ekkor összesen 2323 cannabishasználót kezeltek, 2018-ban pedig már 3174-et. Ebből a kezelést az „elterelés” keretében megkezdő cannabishasználók száma 2417-ről 2758-re nőtt, vagyis a leszoktatást mintegy 14 százalékkal többen választották a büntetés helyett, mint egy évvel korábban. A cannabiskezelést 2018-ban megkezdők átlagéletkora 26,7 év volt, és átlagosan nyolc éve használtak cannabist. A férfiak aránya 91 százalékos volt.

A célzott programok

3

milliárdos támogatást kaphatnak

Nemzeti Drog Fókuszközpont
Ezek is érdekelhetik