Világgazdaság

Terítéken a magyar–orosz gázimportszerződés

A Világgazdaság értesülései szerint kedden fordulat várható Oroszországban az új hosszú távú magyar–orosz gázimportszerződés kapcsán.

A Világgazdaság értesülései szerint kedden fordulat várható Oroszországban az új hosszú távú magyar–orosz gázimportszerződés kapcsán, de egyelőre sem a Külgazdasági és Külügyminisztérium, sem az állami Magyar Földgázkereskedő (MFGK) Zrt. nem válaszolt lapunknak a szerződéssel kapcsolatban egy hete feltett kérdéseire.

Az MFGK aktuális importmegállapodása 2020. október 30-án jár le, míg hosszú távra, 2028-ig csak egy hazai versenypiaci kereskedő, a Gazprombank-tulajdonú Centrex Zrt. kötött le gázt.

(A 1995-ös magyar–orosz hosszú távú megállapodás 2015-ig szólt, azóta csak a már leszerződött, de még át nem vett tételek érkeztek, és egyéves szerződések születtek.)

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter december 2-án jelezte: „Készek vagyunk megkezdeni a tárgyalásokat egy újabb, hosszú távú gázszállítási megállapodásról.” December 30-án pedig Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára nevezte szükségesnek a 2021 utáni időszakra vonatkozó, újabb hosszú távú szerződés megkötését. Ez utóbbi közlés szerint a fókusz pillanatnyilag egy további, egyéves egyezményen lehet, de a fő cél a hosszú távú szerződés aláírása. Ám fontos, hogy bármikor és bármilyen időtáv kapcsán is jutnak dűlőre a felek, Magyarország gázellátása folyamatos és biztonságos legyen.

Az már nyitottabb kérdés, hogy kinek sürgősebb a hosszú távú szerződés megkötése. Az eladó, az orosz Gazprom erős érdekeltsége kétségtelen, de a Világgazdaság ügyhöz közeli forrása szerint az oroszok akkor írnak alá szívesen, ha már eldőlt, hogy Magyarország hogyan diverzifikálja a gázimportútvonalait.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

gázimport földgáz