Világgazdaság

Kiugróan magas volt a gyógyszerforgalom szeptemberben

Az elmúlt fél év legma­gasabb gyógyszerforgalmát hozta a szeptember.

Az elmúlt fél év legma­gasabb, 47,6 milliárd forintos gyógyszerforgalmát hozta a szeptember, miközben augusztusban még csak 42,6 milliárdot költöttünk receptköteles gyógyszerekre – közölte a Világgazdasággal a Hiflylabs Zrt.

Az elemzésből kiderült, hogy a járvány első hullámához hason­lóan a második is forgalmi kiugrással jár, de a márciusi 59 milliárd forinttól egyelőre messze elmarad a szeptemberi érték.

Virág Zsolt, a Hiflylabs szakértője elmondta: a hazai lakosság teljesen másképp állt hozzá a járvány második hullámához, és ez az adatokban is visszaköszön, ezzel együtt a szeptemberi gyógyszerköltés az elmúlt két év harmadik legmagasabb értéke.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az ősz első hónapjában támogatott vényköteles gyógyszerek forgalma 11,5 százalékkal haladja meg az augusztusi értéket, és 8,3 százalékkal az egy évvel korábbit. Az év első kilenc hónapjában a forgalom 5,9 százalékkal meghaladta a 2019. január–szeptemberit, tehát összességében is tapasztalható a növekedés, de nem olyan kiugró, mint azt a járvány első hullámánál sejteni lehetett.

Míg tavasszal az inzulinkészítmények, savlekötők, asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek, valamint a vérnyomás- és koleszterincsökkentők forgalma ugrott meg a többi termékhez képest, addig a mostani emelkedés jóval egyenletesebb. A Hiflylabs szerint a szeptemberi növekedés ellenére a hazai gyógyszerfogyasztás európai viszonylatban nem számít kiemelkedőnek.

Az OECD adatai azt mutatják, hogy – vásárlóerő-paritáson mérve – az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás Magyarországon 13 százalékkal elmarad az átlagtól, ezzel a fogyasztási lista alsó harmadában szerepel. A hazai forgalom mértéke jóval elmarad a szomszédos Szlovákiáétól vagy éppen Csehországétól, de meghaladja Luxemburg vagy Hollandia egy főre jutó gyógyszerköltését.

Hiflylabs Zrt. gyógyszerforgalom vényköteles