Világgazdaság

A helyükön az újfajta paksi fűtőelemek

Napokon belül megkezdődik a Paksi Atomerőmű 3. blokkjában a korábbinál gazdaságosabb működést ígérő, újfajta üzemanyag-­kazetták tesztelése.

Hamarosan indul az újfajta, karcsúsított (Slim) üzem­anyagkazetták tesztüzeme a Paksi Atomerőműben. A tizennyolc kazetta működését a következő hónapokban vizsgálják, a végleges használatukra vonatkozó engedélykérelmet az erőműtársaság feltehetően 2022-ben nyújtja be az Országos Atomenergia Hivatalnak (OAH) a hivatal 2020 első féléves nukleáris biztonsági összefoglalója szerint. Elhasználásuk után ezek a kazetták is az erőmű területén működő kiégett kazetták átmeneti tárolójába (KKÁT) kerülnek, ezért már megkezdődött a KKÁT üzemeltetési engedélyének módosítása.

„A Slimek tesztje napokon belül indul, amint befejeződik a 3. blokk szokásos, éves főjavítása, amelynek része az üzemanyagcsere is” – mondta a Világgazdaságnak Kovács Antal, Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója. Hozzátette, a szokásos javítással már végeztek, a rendszert összeszerelték, az újfajta kazetták pedig a helyükön vannak. A működésük akkor indul, amikor elkezdik növelni a reaktor termelését, de ez többnapos feladat, amelyet folyamatos tesztek, nyomáspróbák kísérnek.

Az újfajta üzemanyagot ugyanaz a társaság gyártja, amely eddig is ellátta a hazai reaktorokat (a négy paksi mellett egy oktató- és egy kutatóreaktort), és amely kész a felépítendő két új paksi blokkot is kiszolgálni: az orosz állami Roszatom holdinghoz tartozó TVEL. A társaság elnöke, Natalja Nyikipelova azzal magyarázta az újfajta üzemanyag használatával elérhető önköltségcsökkenést a Világgazdaságnak a közelmúltban adott interjújában, hogy az üzemanyag-kazettákba töltött urán mennyiségének növelésével kevesebb kazettára lesz szükség. Mivel mind a négy paksi reaktorban használják majd a módosított üzemanyagot, ezzel jelentős gazdasági előny érhető el.

Az OAH említett összefoglalója szerint az év első felében tíz olyan nukleáris esemény – műszaki probléma – történt a Paksi Atomerőműben, amelyet az erőműtársaság köteles volt jelenteni az illetékes hatóságnak. Mindegyik esemény skála alatti, vagyis veszélytelen volt a hétfokozatú nemzetközi nukleáris biztonsági skála (INES) szerint. Ám annak alapján, hogy az erőműtársaság a harmadik negyedévben további három skála alatti eseményről is hírt adott – és még hátravannak az utolsó három hónap adatai –, az idei éves adat biztosan rosszabb lesz az előző évinél, amikor az év egészére jutott tíz paksi jelentésköteles esemény. Igaz, ez szokatlanul alacsony érték volt az előző évek 15 és 20 eseménye után.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH) tartozó budapesti kutatóreaktorban az év első tíz hónapjában három jelentésköteles esemény történt, a BME oktató­reaktora és a KKÁT pedig jelentésköteles esemény nélkül működött. Az utóbbiban várakoznak a Paksi Atomerőműből kikerült elhasznált, már a pihentetőmedencét is megjárt, nagy radioaktivitású fűtőelemek arra, hogy döntsenek a sorsukról. Valószínűleg átkerülnek majd egy végső tárolóba, de ennek a mecseki Boda település térségében még keresik a helyét.

Az OAH megfelelőnek értékelte az általa felügyelt létesítmények első félévi nukleáris biztonságát.

„Ki kellett húzni” az oktatóreaktor két kazettáját

Nem kerülték el a koronavírus miatti intézkedések az atomhivatal által felügyelt területet sem. Az atomerőmű pandémiával foglalkozó vezetési csoportja meghatározta a különböző szintjein meghozandó intézkedéseket. A vezető beosztásúak például csak korlátozva vehetik ki a szabadságukat, ha pedig „az operatív üzemeltetői létszám bizonytalanná válik, az erőmű elhagyásának korlátozásával is védhetik a személyzetet”. E szélsőséges eset az erőmű legtöbb dolgozójának megfertőződését jelenti. Szeptember végéig 15 erőművi dolgozót fertőzött meg a koronavírus. A BME oktatóreaktorát március 16-án felkészítették az ügyeleti szolgálatra, vagyis a reaktor zónáját két fűtőelem-kazetta kiemelésével bénították, így a reaktor fizikailag képtelen lett volna kritikus állapot elérésére. A nyári karbantartás után az oktatóreaktor újraindult, de az egészségügyi előírások fennmaradtak. Itt nem történt megbetegedés, ahogyan az ELKH-hoz tartozó kutatóreaktornál sem. Ez utóbbit a március 30. és május 11. közötti időszakra leállították, lehűtötték. A KKÁT mellett három további tárolót üzemeltető Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. kéthetente frissíti a pandémiára vonatkozó utasításait.

 

Paksi Atomerőmű kutatóreaktor oktatóreaktor fútűanyag TVEL
Ezek is érdekelhetik