Világgazdaság

Szlovákia: a kormányfő bukásához vezetett a belpolitikai káosz

Szlovákiában az egészen durva kormányválság mellett fokozatosan javul a járványhelyzet. Az Igor Matovic kormányfő vezette négypárti kormánykoalíció szétesett, azonban a vasárnapi egyeztetések eredményesebbek voltak az eddigieknél. A legfrissebb hírek szerint az egyik eddigi kormánypártot, az SaS-t (szabadság és szolidaritás) kizárták a tárgyalásokból. Vasárnap este Matovic végül kamerák elé állt, és felajánlotta a kormányfői posztot Eduard Heger (OL’aNO) pénzügyminiszternek.

A kormányfő korábban már csak hárompárti kormánykoalícióról beszélt, azaz teljes mértékben kizárta a liberális SaS párttal való együttműködést – a párt három minisztere már le is mondott a pozíciójáról.

Fotó: Olivier Hoslet / POOL / AFP

A tavaly márciusban kétharmados parlamenti többséggel alakult Matovic-kabinetnek az SaS kiválása után is megvan a minimális parlamenti többsége, a nagypolitikában újonc kormánypártok stabilitása azonban kétséges.

Ennyire zűrzavaros, eddig már hat miniszter lemondásával járó kormányválság még nem volt az egyébként cifra belpolitikai történések sorát produkáló Szlovákiában.

Húsvét közeledtével nem szigorodtak a járványügyi előírások, viszont az ünnepek idején gyakori közúti ellenőrzések várhatók. Felmerült, ha a négynapos ünnep után sem romlik a helyzet, akkor április második felében fokozatosan nyithatnának az üzletek. Szlovákiában csak az élelmiszerboltok, a piacok (múlt hétfőtől), a drogériák, a gyógyszertárak vannak nyitva, vagyis a plázák zárva tartanak. Becslések szerint egy héten belül 3000 alá csökkenhet a kórházakban kezeltek száma, ez esetben az ország az úgynevezett Covid-automata szerinti legszigorúbb fekete besorolásból bordóra váltana, és megkezdődhetne a korlátozások fokozatos lazítása. Az országban szigorúak a szabályok, például 20 óra után már csak munkába vagy gyógyszertárba mehetnek az emberek, még sportolni is tilos a természetben, az FFP2-típusú szájmaszk használata általánossá vált. Tilos az utazás a járások között, külföldre sem lehet utazni, csak munkavégzés vagy szolgálati út céljából.

A múlt héten fokozatosan 60 alá csökkent a járványban elhunytak átlagos napi száma (az áldozatok száma meghaladja a 9400-at). Az 5,4 milliós Szlovákiában napi átlagban mintegy 15 ezer oltást adnak be, az első vakcinát mintegy 620 ezren, a másodikat pedig 257 ezren kapták meg, és a napokban az 55 év felettiek oltása is megkezdődött.

A gazdaság nagyon megszenvedi a világjárvány miatt már január eleje óta tartó lockdownt. A pénzügyminisztérium háttérintézményének számító Pénzpolitikai Intézet múlt heti prognózisa szerint idén Szlovákia bruttó hazai összterméke (GDP) legfeljebb 3,3 százalékkal nő, miközben február elején még 4,3 százalék volt a várokozás. A költségvetési tanács ugyancsak múlt heti előrejelzése 2021-ben 3,9 százalékos gazdasági növekedést vár azzal, hogy az első fél év teljesítménye gyakorlatilag stagnáláshoz közeli állapotban lesz, sőt az első negyedévben egyenesen 2,8 százalék körüli visszaesést várnak. Másrészt jó hír, hogy a javuló járványhelyzet miatt már nem fenyeget az ország gazdaságának teljes leállítása, ami március legelején felmerült. A Pénzpolitikai Intézet elemzői szerint ha a járvány miatt a legszigorúbb országos lezárásra lett volna szükség, vagyis három hétig csak az ország működéséhez elengedhetetlen üzemeket hagyták volna nyitva, akkor Szlovákia gazdasága idén – az eredetileg várt 3,3 százalék helyett – csupán 1,4 százalékkal nőtt volna.