Világgazdaság

Drágább lehet megrendezni, mint elhalasztani az olimpiát

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma nem tanácsolja az utazást Japánba, az ötkarikás játékokra.

Az amerikai külügyminisztérium alig két hónappal a tokiói olimpia kezdete előtt a legmagasabb, 4. veszélyszintre emelte Japánt a koronavírus-járvány miatt, és nem tanácsolja az Egyesült Államok állampolgárainak, hogy az ázsiai szigetországba utazzanak. A fertőzés valóban gyorsan terjed Japánban, olyannyira, hogy a Japan Times című lap értesülései szerint a kormány fontolgatja a vészhelyzet meghosszabbítását május 31-e utánra is. Az amerikai külügyminisztérium a járványügyi hivatal tanácsait követve arra figyelmeztetett, hogy

még a teljesen beoltottak is elkaphatják, és azután tovább terjeszthetik a vírusvariánsokat, ezért kerülniük kell a Japánba utazást.

Fotó: Stanislav Kogiku / SOPA Images/LightRocket/Getty Images

Bár a tárca nem tett említést konkrétan az olimpiáról, az angol nyelvű japán lap szerint a figyelmeztetés hatással lehet az amerikai részvételre.

Arról ugyan már korábban döntés született, hogy külföldi nézők és önkéntesek nem vehetnek részt az olimpián, de elképzelhető, hogy amerikai sportolókat sem engednek majd Japánba utazni.

A japán illetékesek egyelőre nem aggódnak ez utóbbi miatt, a figyelmeztetésnek szerintük semmi köze az olimpiához, az amerikai olimpiai és paralimpiai bizottság azonban hétfőn megerősítette, hogy nem fogják indokolatlan veszélynek kitenni a sportolókat. Ugyanakkor meggyőződésüket fejezték ki, hogy a játékokat biztonságosan meg lehet rendezni. John Coates, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke pedig a múlt héten kijelentette, hogy a játékokat akkor is meg lehet rendezni, ha esetleg Tokióban addigra is marad az egészségügyi vészhelyzet.

Az ellenállás azonban Japánban is erősödik, és a halasztás szükségességét a Nomura Research Institute vezető közgazdásza, a japán jegybank igazgatótanácsának korábbi tagja immár gazdasági érvekkel is alátámasztotta.

Kiucsi Takahide szerint az ország 1800 milliárd jent (egy jent 2,61 forint) veszítene, ha nem rendeznék meg idén nyáron a játékokat – ez a 2020-as pénzügyi év nominális GDP-jének 0,3 százalékával egyenlő. Eltörpül azonban amellett, amilyen károkat a gazdaság elszenved, ha az olimpia esetleg a vírus szuperterjesztő eseményévé válik. Emlékeztetett arra, hogy a tavaly tavaszi első egészségügyi vészhelyzet a becslések szerint 6400 milliárd jenes kiesést jelentett, amelyhez hozzájárult a második, majd a jelenlegi harmadik korlátozási szakasz.

Fotó: AFP

Kiucsi becslései alátámasztják Szon Maszajosi, a SoftBank csoport vezérigazgatójának a véleményét, aki a hétvégén egy sor Twitter-bejegyzésben érvelt az olimpiai elhalasztása mellett. Ő is azt gondolja, hogy Japán „sokkal többet veszíthet”, ha megrendezik a játékokat.

Tokióban csak hétfőn kezdték meg a tömeges oltást, és emiatt Szon szerint az olimpiával emberéleteket is komoly veszélybe sodornak.

A játékok idei megrendezését ráadásul a közvélemény 70-83 százaléka sem támogatja.

koronavírus járvány tokiói olimpia