A szerdai egyeztetésről, amelyre Bachelet Kínába érkezése után két nappal került sor, a Hszinhua kínai állami hírügynökség számolt be.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn érkezett Kínába, ahol hatnapos látogatást tesz, a többi közt felkeresve az északnyugat-kínai Hszincsiangot, ahol a nyugati vádak szerint a kínai hatóságok súlyos emberi jogi sérelmeket követnek el az ott élő ujgurokkal és egyéb, zömében iszlám vallású kisebbségi nemzetiségekkel szemben. Hszi a megbeszélés során úgy vélekedett, hogy egy ország emberi jogi helyzetének megítéléséhez elsősorban azt kell megnézni, hogy népének érdekei megfelelő védelmet kapnak-e, valamint azt, hogy az emberek elégedettsége, jóléte és biztonságérzete javulást mutat-e.

(220525) -- BEIJING, May 25, 2022 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping holds a meeting with United Nations High Commissioner for Human Rights Michelle Bachelet via video link in Beijing, capital of China, May 25, 2022. (Xinhua/Yue Yuewei) (Photo by Yue Yuewei / XINHUA / Xinhua via AFP)
Hszi Csin-ping videón kapcsolódott be a davosi egyeztetésbe.
Fotó: Yue Yuewei / Xinhua via AFP

A kínai elnök szerint minden országnak a saját helyzetének és jellegzetességeinek megfelelő utat kell választania az emberi jogok fejlesztéséhez, és ezt a választást tiszteletben kell tartani. Úgy fogalmazott, hogy

a valós helyzet figyelmen kívül hagyásával, teljes egészében átvenni egy más ország modelljét katasztrofális következményekkel járhat, ennek pedig az emberek lennének a végső vesztesei.

Kifejtette, hogy különbséget kell tenni a különböző emberi jogok között. Úgy vélte, hogy

a fejlődő országokban az elsődleges emberi jogok a fennmaradáshoz és a fejlődéshez kapcsolódnak.

A kínai elnök az emberi jogok globális igazgatási rendszerének erősítését sürgette, amihez szerinte közös erőfeszítésre van szükség. Hozzátette, hogy az emberi jogok terén nem létezik tökéletes ország, így szükségtelen bárkinek is kioktatni másokat ebben a kérdésben. 

Nem lenne szabad az emberi jogok kérdését átpolitizálni vagy eszközként felhasználni, kettős mércét alkalmazni, valamint az emberi jogok ürügyén más országok belügyeibe avatkozni

– mondta Hszi Csin-ping.

A kínai elnök ezzel együtt arról biztosította Bachelet főbiztost, hogy a kínai fél a továbbiakban is támogatni fogja az ENSZ-t a nemzetközi emberi jogok terén tett erőfeszítéseiben.