Egy friss felmérés szerint az elkövetkező 10 évben általánossá válhat a kriptovaluták elfogadottsága – derült ki az Euronews cikkéből.

A Bitstampnek máris több, mint 28 ezer befektetője van 23 különböző országból, ráadásul a befektetők 80 százaléka szerint a kriptovaluták a jövőben kiszoríthatják a hagyományos befektetési eszközöket. 

Mind a befektetési szakértők, mind maguk a befektetők nagy arányban szavaznak bizalmat a digitális valutának: előbbieknél ez az arány 75 százalékra, utóbbiaknál pedig 65 százalékra tehető. A többség tehát úgy véli, hogy a megbízható. Globális szinten a fejlődő országok bíznak leginkább ebben az újfajta befektetési eszközben: 

Olyan országokra kell gondolni, ahol a hagyományos pénzügyi rendszerben kevésbé bíznak. A fejlődő gazdaságokban az emberek 79 százaléka jobban bízik a kriptovalutában, míg a fejlettebb pénzügyi piacokon ez az arány csupán 62 százalékra tehető nyilatkozta a Bitstamp szóvivője.

ApeCoin logo displayed on a phone screen, representation of cryptocurrencies and a laptop keyboard are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on April 19, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto via AFP

A múlt évben El Salvador hivatalosan elismerte a Bitcoint mint legális valutát. Voltak, akik helyeselték ezt a gesztust, azonban a kriptovaluta árfolyam változékonysága miatt az öröm nem volt teljesen osztatlan, és tüntetéseket is tartottak országszerte. A tavaly októberben volt a csúcson (56 ezer euró), azóta pedig folyamatos lefelé tartó spirálban van, jelenleg 36 ezer euró körül. 

A felmérés azt is kimutatta, hogy a kriptoszabályozást övező bizonytalanság komoly gátat jelent a befektetők számára. 

A megkérdezett lakossági befektetők mintegy fele állította azt, hogy szerintük nincsenek megfelelően szabályozva a kriptovaluták. Ez egyértelműen jelzi egy szigorúbb kriptoszabályozás felállításának szükségességét. 

Ezt az országok kormányai is támogatnák világszerte: idén áprilisban például új átláthatósági szabályokat fogadtak el az Európai Parlamentben. A követelmények értelmében ezentúl minden kriptotranzakciónak kötelezően tartalmaznia kell a tőke forrására és kedvezményezettjére vonatkozó megfelelő információkat. Ez azonban aggodalmat keltett a kriptovaluta-tulajdonosok körében, akik nem tudják, milyen hatással lesznek az új követelmények az adatvédelemre. 

Mindenesetre a Bitstamp vezérigazgatója szerint a kriptovaluták túlélése már nem kérdés többé, a hangsúly innentől kezdve csak a fejlődésen van.