Kína pénteken felelőtlennek nevezte Japánnak azt a tervét, hogy a fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizét a Csendes-óceánba engedik, és felszólította a szigetországot, hogy csak a szomszédaival egyeztetve vigye azt keresztül.

Japan marks 12th Anniversary of Earthquake and Tsunami
Megemlékezés Japánban a fukusimai atomerőműnél a 12 évvel ezelőtti földrengés évfordulója alkalmából.
 Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Sajtótájékoztatóján Mao Ning kínai külügyi szóvivő „rendkívül felelőtlennek” nevezte Japán tervét, kiemelve, hogy a hűtővíz óceánba eresztése „a globális tengeri környezet mellett a közegészségügyet is érinti, így az nem csupán Japán magánügye”.

A szóvivő rámutatott: 

egy ilyen lépéshez Tokiónak előbb széles körű egyeztetéseket kell folytatnia a szomszédos országokkal és az illetékes nemzetközi intézményekkel, és meg kell szereznie az összes érdekelt fél beleegyezését.

Öldöklő bérharc indul Japánban, és ennek kivételesen a jegybank is örül

Az elmúlt majd három évtized legnagyobb béremelésére számíthatnak a japán nagyvállalatok munkavállalói, némi reményt adva a kormánynak, hogy az ország végre kilábalhat a deflációs mélypontról.

A 2011-ben Japán északkeleti részét sújtó, hatalmas erejű szökőár és földrengés által megrongált atomreaktor hűtéséhez továbbra is hatalmas mennyiségű víz szükséges. A hűtővizet a fukusimai erőmű egykori üzemeltetőjének, a Tokyo Electric Power Company Holdings Inc. vállalatnak a tartályaiban halmozzák fel, amelyekből azután speciális eljárással eltávolítják a legtöbb sugárzó anyagot, és a megmaradó, „csak enyhén radioaktív” vizet engednék bele a Csendes-óceánba.

A japán atomenergia-hivatal ezzel kapcsolatban hozott, tavaly májusi döntése ellen Kína mellett Dél-Korea is tiltakozott, valamint a helyi halászok is hevesen ellenzik a tervet.