Szaúd-Arábia és Szíria konzuli képviseleteik újranyitásában és a két ország közötti légi járatok újraindításában állapodott meg csütörtökön a szaúdi fővárosban. Azután adták ki közös közleményüket, hogy a szíriai külügyminiszter, Fejszál Mekdad, kollégája Feiszal bin Farhán Ál Szaúd meghívására Rijádba érkezett a kapcsolatok rendezését szolgáló tárgyalásokra.

Fotó: AFP

Mekdad és vendéglátója azokról a lépésekről egyeztettek, amelyek elősegíthetik a szíriai válság átfogó politikai rendezését és a nemzeti megbékélést, továbbá hozzájárulhatnak Szíriának az arab közösségbe való visszatéréséhez – derül ki a közleményből.

A szaúdi megbeszéléseken elhangzott: Damaszkusznak szüksége van támogatásra ahhoz, hogy a szíriai állam ismét kiterjeszthesse ellenőrzését saját területeire, véget vessen a fegyveres milíciák jelenlétének, valamint a külső beavatkozásnak Szíria belügyeibe. A humanitárius segítség célba juttatásának, valamint a szíriai menekültek hazatérésének segítése ugyancsak téma volt.

Kilépne a fosszilis energia béklyójából, és zöldítene a Közel-Kelet is

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a a Közel-Keleten: Irán, Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Jordánia is csak tavaly sokkal több ilyen kapacitást épített ki, mint az elmúlt évtizedekben együtt, egy év alatt pedig összesen majdnem 13 százalékkal növelték a tiszta energia felhasználását. A régió gazdaságainak energiamixében található zöldenergia-források arányai azonban még mindig messze elmaradnak a világ más részeiétől.

A közlemény kitér rá, hogy a felek nagy jelentőséget tulajdonítanak

a biztonság fokozásának, a terrorizmus minden formája elleni harcnak és a kábítószer-csempészet és -kereskedelem elleni küzdelemnek.

A közelmúltban több arab ország is jelezte támogatását Bassár el-Aszad szíriai elnöknek és Szíriának. Katari információk szerint péntekre kilenc arab országot hívtak meg Szaúd-Arábiába, hogy megvitassák Szíriának az Arab Ligába történő visszatérését a májusi csúcstalálkozón, amelynek a királyság ad otthont.

A szíriai állami hírügynökség szerdai jelentése szerint a szíriai és a tunéziai külügyminisztérium szintén közös közleményben tudatta, hogy helyreállítják diplomáciai kapcsolataikat.