Az első negyedévben 0,4 százalékra gyorsult a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országainak GDP-növekedése a tavalyi utolsó negyedévhez képest, amikor 0,2 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

August,23,,2019,,Brazil.,In,This,Photo,Illustration,The,Organisation
OECD
Fotó: Shutterstock

A G7-országok gazdasága a március végével záródott három hónapban 0,3 százalékkal nőtt az előző három hónappal összevetve, amikor szintén 0,3 százalék volt a bővülés.

Az GDP-növekedése 0,2 százalék volt a tavalyi utolsó negyedévi 0,1 százalékos csökkenést követően.

Az Egyesült Államok GDP-növekedése 0,3 százalékra lassult a december végével zárult három hónapban mért 0,6 százalékról.

Több mint 33 millió munkanélküli él az OECD-országokban

A munkanélküliségi ráta minimálisan változott márciusban az előző jelentéshez képest. A legtöbb államban stagnált az adat, és csak kevés esetben nőtt a munkanélküliek száma.

Kanada gazdasága 0,6 százalékkal, Japán gazdasága pedig 0,4 százalékkal nőtt, míg a tavalyi utolsó negyedévben stagnálást mértek mindkét országban.

Az OECD-országok közül az első negyedévben a legjelentősebb GDP-növekedés Portugáliában (plusz 1,6 százalék), Kolumbiában (plusz 1,4 százalék) és  Mexikóban (plusz 1,3 százalék) mérték. A legjelentősebb visszaesés Írországban volt, 2,7 százalékos.