A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban márciusban átlagosan 4,8 százalék volt a a ráta harmadik hónapja nem változott. A szervezet honlapjára pénteken felkerült jelentés rámutatott arra, hogy márciusban a munkanélküliek száma februárhoz képest 117 ezerrel, 33 millió 75 ezerre csökkent.

Job exchange for refugees and foreign job seekers
Fotó: AFP

A munkanélküliség 15 OECD-országban a februári szinten maradt, 14 országban csökkent, és öt országban nőtt. 

Nyolc országban a munkanélküliség rekordmélyen volt, vagy annak közelében állt márciusban.

A nők körében a márciusi munkanélküliség a februári 5,1 százalékról 5 százalékra csökkent, a férfiak esetében 4,6 százalékon maradt. A fiatalok (15 és 24 év közöttiek) munkanélküliségi rátája a februári 10,7 százalékról 10,5 százalékra esett márciusban, ami 2005 óta a legalacsonyabb.

Az eurózónában a munkanélküliség 6,5 százalékra süllyedt a februári 6,6 százalékról, 

az Európai Unióban pedig 6 százalékon stagnál márciusban.

Rekordalacsony az álláskeresők száma Magyarországon

Hajszálnyira van a teljes foglalkoztatás a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint. A tárca arról írt, hogy rekordalacsony Magyarországon az álláskeresők száma. Áprilisban 235 429-en szerepeltek a regisztrált munkakeresők nyilvántartásában.

Az Egyesült Államokban a munkanélküliség a februári 3,6 százalékról márciusban 3,5 százalékra, Németországban 2,9 százalékról 2,8 százalékra, Franciaországban 7 százalékról 6,9 százalékra, Olaszországban 7,9 százalékról 7,8 százalékra, Spanyolországban pedig 12,9 százalékról 12,8 százalékra csökkent.

Eközben Japánban a mutató 2,8 százalékra, Dél-Koreában pedig 2,7 százalékra emelkedett, miután februárban mindkét országban 2,6 százalék volt a ráta. Ausztráliában a munkanélküliség 3,5 százalékon, Kanadában 5 százalékon maradt márciusban.