A török légierő a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet 29 állását semmisítette meg Irakban és Észak-Szíriában – közölte a török védelmi minisztérium szombaton.

Turkish Provincial Gendarmerie Command teams, carry out operations against the terrorist organization PKK and smugglers, despite the adverse weather conditions, for the peace and security of the region by using all the possibilities of technology in Van, Turkiye on January 2, 2023.
Fotó: Ozkan Bilgin / ANADOLU / AFP


A közlemény szerint a légi csapásokban 20 fegyverest megöltek Észak-Irakban, ahol előző nap a PKK fegyveresei kilenc török katonát öltek meg.

Törökország a kurd önrendelkezésért harcoló PKK-t terrorszervezetnek tekinti.

A török hadsereg időszakonként támadást hajt végre a kurd lázadók ellen Irak északi részén és Szíriában, és jelentős fegyveres erőt állomásoztat a térségben.

A török védelmi minisztérium adatai szerint tavaly a PKK mintegy 2120 tagját ölték meg, főként Észak-Irakban és Szíriában.

Ugyancsak szombaton Ali Yerlikaya török belügyminiszter bejelentette, hogy a rendőrség 113, a gyanú szerint a Kurdisztáni Munkáspárttal kapcsolatban álló embert vett őrizetbe egy 32 török tartományra kiterjedő razzia során.

Legutóbb az ankarai merénylet után októberben hajtott végre dróncsapást a kurd állások ellen a török légierő. A török–kurd szembenállásban nagyon kicsi az esély a békés együttélésre.