Zöldgazdaság

Ezentúl nem kell a sütőolajban úsznia

Magyarországon eddig nem volt hatékonyan megoldott a lakossági használt sütőolaj és zsiradék begyűjtése, elhelyezése és feldolgozása, de egy az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. által kidolgozott begyűjtési rendszernek köszönhetően ez most megváltozhat. A rendszer tesztelése a közeljövőben kezdődik Kaposváron.

A hulladékudvarokban és a MOL-kutak egy részénél ugyan le lehet adni a lakossági használt sütőolajat és zsiradékot, de a lakossági használt sütőzsiradékoknak így is több mint 95 százaléka szennyvíztelepeken, hulladéklerakókban vagy egész egyszerűen a földre kiöntve végzi.

Ez azonban komoly probléma, mivel a sütőolaj rendkívül káros a környezetre, nehezen bomlik le, és gátolja a földben, a vizekben zajló természetes folyamatokat.

Megakadályozza a növények gyökérzetének tápanyag- és vízfelvételét, illetve gyökérlégzését. A természetes vizekbe kerülve pedig akadályozza a vízfelület oxigéncseréjét. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet.

Fotó: Pixabay

Az NHKV Zrt. által kidolgozott begyűjtési rendszert elsőként Kaposváron tesztelik, ennek keretében minden lakás, illetve családi házas háztartás kap egy-egy, minimum 3 literes gyűjtőedényt, amelyben az 1-2 hónap alatt keletkező, használt sütőolaj és zsiradék fér el.

A társasházak lépcsőházaiba egy 50-60 literes intelligens gyűjtőedényt telepítenek, amelybe a lakosok bele tudják önteni az összegyűlt sütőolajat.

A társasházi gyűjtőedényekbe olyan eszközt építenek, amely méri a tartály telítettségét, és az adatokat egy központi szerverre továbbítja. A családi házas övezetben a sütőolaj gyűjtése ugyanúgy történik majd, mint a többi szelektív hulladéké.

 

sütőolaj-leadás szemétgyűjtés HULLADÉK
Kapcsolódó cikkek