Zöldgazdaság

Zöld listára került a világ több helyszíne

Nyolc ország tizenöt természeti helyszínével növelte a világ védett és őrzött területeinek zöld listáját a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).

A zöld listára kerülő helyszínek olyan területek, amelyek irányítása hatékony és méltányos eszközökkel pozitív hatással van a helyi közösségekre és a természetre – mondta el Jane Smart, az IUCN biodiverzitással foglalkozó csoportjának igazgatója.

Az új helyszínek segítenek megvalósítani a 2020-ra kitűzött, biodiverzitásra vonatkozó célokat és megváltoztatni az azokról szóló párbeszédet – fejtette ki az ENSZ Biodiverzitás Konferenciáján az egyiptomi Sharm es-Sejkben.

Az újonnan listára kerülő helyszínek között egyiptomi, franciaországi, jordániai, kenyai, libanoni, mexikói, perui és egyesült arab emirátusokbeli helyszínek vannak. A teljes zöld listán ezekkel együtt 40 helyszín szerepel.

Fotó: AFP

Cristiana Palmer, az ENSZ biológiai sokféleségről szóló egyezményének főtitkárhelyettese és ügyvezetője szerint a zöld lista a minőségmenedzsment jó referenciaértéke, melyet mindenkinek követnie kellene.

A zöld lista életre hívása óta az elkötelezett országok száma nyolcról 33-ra emelkedett. Mintegy 250 helyszín van, amely vállalkozott a kívánalmak teljesítésére.

A hitelesítési folyamat hat hónap és öt év közötti időtartam lehet, ez alatt az idő alatt a helyszínek teljesítik a kitűzött célokat és feladatokat. A vietnami Van Long természetvédelmi terület például 2015-ben vált jelölt helyszínné. A hitelesítési folyamat segítette hozzá ahhoz, hogy két szomszédos tartományra is kiterjessze a védett terület méretét.

A november 13-án kezdődött és pénteken záródó Sharm es-Sejk-i konferenciára a világ több 190 államából érkeztek résztvevők.

 

helyszín zöld lista
Kapcsolódó cikkek