Zöldgazdaság

830 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki az ausztrál bozóttüzek

Morrison miniszterelnök által „fekete nyárnak” nevezett időszak lángjai több mint 30 ember halálát okozták és több ezernyi otthont pusztítottak el.

Ausztrália egy évnyi emisszióját jelentősen meghaladó mértékű, 830 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki a pusztító bozóttüzek a kormány becslései szerint.

A The Guardian Australia című lap által közölt jelentés szerint 830 millió tonna szén-dioxid került a levegőbe, mely 47 százalékkal több, mint az az 561 millió tonna, melyet Ausztrália a 2019 márciusa előtti 12 hónapban kibocsátott. Az ország éves átlagos szén-dioxid-emissziója 540 millió tonna.

A 2019 szeptembere és 2020 februárja között tomboló tüzek mintegy 50 százalékkal nagyobb területet égettek fel, mint bármely korábbi évben 1850-ig visszamenőleg.

Fotó: SAEED KHAN / AFP

A hat hónap alatt kibocsátott szén-dioxid mennyisége öt országot kivéve minden nemzeténél nagyobb.

Ez az öt ország a világ fő szennyező országai: Kína, az Egyesült Államok, India, Oroszország és Japán.

A Scott Morrison miniszterelnök által „fekete nyárnak” nevezett időszak lángjai több mint 30 ember halálát okozták és több ezernyi otthont és üzletet pusztítottak el.

A jelentés szerint

mintegy 3,14 millió hektárnyi leégett terület nemzeti parkokhoz tartozik,

további 3,6 millió pedig fakitermelésre alkalmas őserdőkön és más természetvédelmi területeken belül található. Ugyanakkor kiemeli a tanulmány, hogy az erdők várhatóan teljesen fel fognak épülni, a folyamatot szakértők fogják felügyelni.

Az ipari, tudományos, energia- és erőforrás-politikáért felelős minisztérium jelentése nem tért ki arra a több száz fajra, amelynek létét befolyásolták a bozóttüzek. Az ausztrál kormány egy korábbi jelentése szerint 113 fajnak van szüksége azonnali segítségre a tűz hatásai miatt.

A bozóttüzek miatt jelentősen romlott a főbb ausztrál városok, köztük Sydney és a főváros, Canberra levegőjének minősége.

Ausztrália környezetszennyezés ausztráliai bozóttűz
Kapcsolódó cikkek