Zöldgazdaság

A szénipar helyett a zöld energiatermelést ösztönözné az ENSZ-főtitkár

A megújuló energiákat előállító ágazat háromszor több munkahelyet teremt az olaj, gáz-, illetve a fosszilis üzemanyagot előállító iparagáknál.

António Guterres ENSZ-főtitkár arra szólította a világ országait, hogy hagyják abba a szénipar finanszírozását, és

ne építsenek új, széntüzelésű hőerőműveket, hogy át lehessen térni a tiszta energiatermelésre.

Guterres a Nemzetközi Energia-ügynökség (IEA) által szervezett, tiszta energiára való áttérésnek szentelt londoni miniszteri konferencián beszélt erről, videólinken szólt a résztvevőköz.

Fotó: Jonathan Raa/NurPhoto/AFP

A nemzetközi fórumon az energiafelhasználás és üvegházhatású gázok mintegy nyolcvan százalékát kibocsátó csaknem negyven ország szakminiszterei vettek részt.

Megvitatták, hogy milyen intézkedések megtételére van szükség a gazdasági fellendüléshez, a káros emisszió csökkentéséhez és az éghajlantváltozást nem erősítő energiaipari rendszerek létrehozásához.

Az ENSZ-főtitkár úgy fogalmazott, hogy a szénnek nincs helye a koronavírus-járvány utáni talpra állásban.

Az éghajlatváltozás mintegy 80 százalékáért a szén-, az olaj- vagy gáz-, illetve a fosszilis üzemanyagot előállító ipar felelős.

Guterres rávilágított arra, hogy

a megújuló energiákat előállító ágazat háromszor több munkahelyet teremt ezeknél az iparágaknál.

Ilyen tekintetben pozitív példának hozta fel az európai uniós és dél-koreai terveket, de méltatta az olajban gazdag Nigériát is, amiért átalakítja a fosszilis energiaforrásokat termelő ágazat támogatását.

Fotó: MICHAEL TEWELDE / AFP

Guterres szerint sokakhoz még nem jutott el ez az üzenet. Sajnálatosnak nevezte azt, hogy a G20-as országcsoport kilábalási tervei között szerepel, hogy

kétszer annyi, adófizetőktől befolyó pénzt akarnak költeni a fosszilis energiaforrások felhasználására, mint a tiszta energia előállítására.

A konferencián elhangzott, hogy világ legnagyobb szénkitermelő országa, Kína elkötelezett a tiszta és hatékony, alacsony karbonemissziós energiaipari fejlesztések iránt. Cseng Csing-hua, a kínai nemzeti energiaipari hivatal igazgatója azt hangoztatta, hogy országa nagy erőfeszítéseket tesz a víz-, a szél-, és a napenergia-ipar fejlesztésére.

szénipar António Guterres ENSZ megújúló energia G20
Kapcsolódó cikkek