Zöldgazdaság

Tíz év múlva minden negyedik vállalat karbonsemleges lehet

A Fidelity International (Fidelity) elemzői szerint 2030-ra az összes vállalat csaknem egynegyede nettó zéró karbonkibocsátással rendelkezik majd. Az európai cégek élen járnak ezen a területen, de más térségek is egyre jobban felzárkóznak. A Kínával foglalkozó elemzők 25 százaléka arról számolt be, hogy a cégeik többsége egyre nagyobb hangsúlyt fektet az ESG témakörére – az elmúlt három évben ez az arány kb. 15 százalék volt.

Az évtized végére minden vállalatnak csaknem a negyede (24 százaléka) karbonsemleges lesz – derül ki a Fidelity International Elemzői Felméréséből, mely rámutat, hogy ágazatok és térségek széles körében egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert a környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) megfontolások.

Fotó: Shutterstock

  • Az európai vállalatok már előrébb járnak ezen az úton: az elemzők becslése szerint 2030-ra 30 százalékuk karbonsemleges lesz.
  • De az ázsiai cégek is kezdik ledolgozni a lemaradást: az ázsiai-csendes-óceáni térségben ötből legalább egy vállalat (23 százalék) várhatóan szintén megvalósítja ezt a célt az említett határidőig.
  • A Fidelity International évente közzétett Elemzői Felmérése a világ különböző tájain dolgozó saját elemzőink véleményét összegezve kb. 15 000 különálló vállalati kapcsolatfelvétel eredményét foglalja össze annak érdekében, hogy mely fontosabb trendek határozzák meg jelenleg a vállalati szférában zajló eseményeket.

    Fotó: Fidelity Elemzői Felmérés 2021

    Jenn-Hui Tan, a Fidelity International globális fenntartható befektetések vezetője a következőket fűzte hozzá:

    Úgy véljük, hogy az éghajlatváltozás a társadalomra, az üzleti életre és a vállalatok és piacok hosszú távú jövedelmezőségére leselkedő egyik legnagyobb veszély.

    Ezért várjuk el azoktól a vállalatoktól, amelyekbe befektetünk, hogy egyértelműen igyekezzenek foglalkozni az éghajlatváltozás által a működésükre gyakorolt potenciális hatással – mondta.

    A Fidelity-nél örömmel látják, hogy a fenntarthatósági kérdések ágazatokon és földrajzi térségeken átívelően évről-évre egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert – ezt a gondolati átalakulást a világjárvány fel is gyorsította. Idén először a Fidelity elemzőinek több mint a fele (54 százaléka) számolt be arról, hogy a cégeik többségénél ma már rendszeresen szóba kerülnek a fenntarthatósági kérdések. Ez az arány 2020-ban 46 százalékvolt, 2017-ben pedig alig érte el a 13 százalékot.

    A nettó zéró kibocsátással kapcsolatos előrejelzés a cégek jelenlegi tervein alapulnak, ezért arra számítanak, hogy a következő években felfelé fognak módosulni, ahogy a jogszabályok mind szigorúbbá válnak és a befektetők alapfeltételként kezelik majd a meggyőző környezetvédelmi, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) módszerek alkalmazását.

    Kína 2060-as nettó zéró célkitűzése ambiciózus, de nem teljesíthetetlen

    A Fidelity Kínával foglalkozó elemzőinek 25 százaléka arról számolt be, hogy az általuk vizsgált cégek többségénél egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ESG témakörére – ez az arány az elmúlt három év során még csupán kb. 15 százalék volt. Feltételezhető, hogy ebben már Kína 2060-as nettó zéró célkitűzésének hatása is megmutatkozik.

    Fotó: Fidelity Elemzői Felmérés 2021

    Flora Wang, Asszisztens portfólió menedzser és Igazgató, Fenntarthatósági Befektetések, Fidelity International, így értékelte az eredményeket:

    Kína karbonemissziója várhatóan 2030 környékén éri majd el a csúcspontját, vagyis az országnak azt követően nagyjából 30 éve lesz, hogy elérje a 2060-as célelőirányzatot. Ehhez képest Európa karbonkibocsátása a 90-es évek elején érte el a csúcspontját, melynek akkori szintje ráadásul jóval alacsonyabb volt a Kína esetében vártnál.

    Bár ez egy ambiciózus cél, a vállalatokkal a helyszínen folytatott beszélgetéseink alapján bízom abban, hogy fel fognak tudni nőni a kihíváshoz.

    Közelmúltban készített China Stewardship Report című összeállításunk arról tanúskodik, hogy Kínában általános és folyamatos fejlődés tapasztalható a befektetések felügyelete terén. Kínának nagyon sok veszteni valója van, ha nem sikerül gátat vetni az éghajlatváltozásnak – mondta.

    Fidelity karbonsemleges klímavédelem
    Kapcsolódó cikkek