Zöldgazdaság

Szép nagy a vízlábnyomunk

A lakosság kétharmada nem igazán figyeli, mennyi vizet használ, és az egyharmada is részben azért, hogy kevesebbet kelljen fizetnie.

Egy átlagos hazai háztartás átlagos napi vízfelhasználása elérheti a 144 litert is – derült ki a Reckitt Benckiser Magyarország Kft. ezer fős, reprezentatív felméréséről – ismertette a Finish Magyarország online sajtótájékoztatóján Lopez-Csendes Júlia, a háztartási vegyipari termékeket gyártó társaság marketingigazgatója.

Fotó: Shutterstock

A válaszok alapján a lakosság kétharmada eleve nem is figyel az általa használt víz mennyiségére, és az odafigyelő egyharmad 51 százaléka sem elsősorban a vízzel való észszerű gazdálkodásra, hanem számlája csökkentésére törekszik. (A Magyar Víziközmű Szövetség adatai szerint egyébként 2019-ben még egy hazai lakossági felhasználó naponta átlagosan 97,8 liter vizet használt.)

A kutatás szerint tízből öt hazai lakos nem is aggódik amiatt, hogy a következő 50-100 évben vízhiány lehet Magyarországon,

a háztartási munkavégzés közben pedig még a környezettudatosabbak is fontosabbnak tartják az energiatakarékos izzók használatát és általában az árammal való takarékoskodást, mint a vízfogyasztásra való odafigyelést.

A legtöbb vizet a kádban való fürdéssel használjuk el (24 százalék),

ezt követi a zuhanyozás (23 százalék), a mosógép működtetése (21 százalék), a WC-használat (17 százalék), a mosogatógép működtetése (12 százalék) végül a felmosás és egyéb dolgok (3 százalék.) E számok azért is érdekesek, mert a felmérés szerint az emberek 12 százaléka úgy érzi, hogy a legtöbb vizet a mosogatáskor használja el.

Lopez-Csendes Júlia eloszlatta azt a tévhitet, amely szerint ugyanazt a mennyiséget csak 10 literrel több folyóvízzel mosogatjuk el, mint mosogatógéppel.

Folyóvízzel valójában 90 literre, míg géppel csak 10 literre van szükség.

Felhívta a figyelmet továbbá, hogy még a fogmosás idején nyitva hagyott csap miatt is alkalmanként 6 liter víz megy veszendőbe, míg a zuhanyzás közbeni folyamatos vízfolyatással 10, régi mosógéppel pedig akár 70 liter is.

Fotó: Shutterstock

A vízzel való takarékoskodás az érintett háztartási gépek használatának módján is múlik. Ennek kapcsán Marosi Mária, a Bosch Háztartási Készülék Kereskedelmi Kft. marketingigazgatója a videóban arról beszélt, hogy a mosó- és mosogatógépeket helyes teljes kihasználtsággal, nem pedig félig töltve célszerű használni,

Emellett figyelni kell ezen eszközök karbantartására, és érdemes vízigény szempontjából is minél korszerűbb gépeket vásárolni.

A Reckitt Benckiser vállalta, hogy 2040-ig 50 százalékkal csökkenti termékei vízlábnyomát, 2025-ig pedig 30 százalékkal a saját működésének vízfelhasználását.

vízfelhasználás vízlábnyom Bosch fenntarthatóság Reckitt Benckiser
Kapcsolódó cikkek