Ahogyan azt korábban a VG is megírta, február dereka óta tart az ökológiai katasztrófa a Sajón. A Rozsnyó (Rožňava) járásbeli alsósajói (Nižná Slaná) Siderit állami ércbányából

naponta 1,5 millió liter erősen szennyezett víz kerül a folyóba, mely 4,2 tonna vasat, 38 tonna szulfátot, 1,7 tonna cinket, fél tonna mangánt és 5 kilogramm arzént tartalmaz.

Az új kormány minisztereinek kinevezését követően Nagy István régi-új agrárminiszter is Szlovákiába látogatott, hogy a környezetszennyezésről tárgyaljon Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszterrel.

A Sajó szlovákiai szakaszán először február közepén észlelték a folyó vizének vöröses elszíneződését, amiről később kiderült, hogy az alsósajói vasércbányából kifolyó víz okozta, amely a 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről került a folyóba. Az eddigi vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá emelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalmat is kimutattak.

Szalóc, 2022. március 14.A Sajó folyó elszíneződött vize az egykori vasércbánya közelében a felvidéki Szalóc (Slavec) közelében 2022. március 14-én. Az eddigi mérések nem igazolták, hogy a Sajó vize szennyezett lenne Magyarországon, de a vizsgálatok továbbra is tartanak - közölte ezen a napon az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint valamilyen szennyezőanyag került a vízbe a folyó szlovákiai szakaszán. A Miskolcnál és Sajópüspökinél végzett mérések nem igazoltak szennyeződést a vízben; a folyó vizének Ph- és oldott oxigén vizsgálata szerint mindkét mérés eredménye határértéken belül van. A vizet fémekre is vizsgálják, ezek eredményére még várnak. A Miskolci Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Sajó szlovákiai szakaszán is dolgoznak, és a folyón felfelé haladva is méréseket végeznek.MTI/Komka Péter
Fotó: Komka Péter / MTI

A Siderit bányaüzeme 1975 és 2008 között működött, majd a vállalat csődbe ment, a termelés is leállt. A szlovák állami Vasércbánya vállalat közlése szerint a csődbe jutott társaság a kitermelés leállítását követően nem tett eleget a bánya likvidálására vonatkozó kötelezettségeinek, így az ilyen esetekben elengedhetetlenül szükséges intézkedéseket maga a Vasércbánya állami vállalat végezte el, még 2012-ben.

Ján Budaj múlt heti bejelentését követően, május 27-én pénteken megkezdődtek a Sajó szlovákiai szakaszán a szennyezés megállítását célzó munkálatok.

Megindul a felszín alatti vizek elterelése a Sajót szennyező alsósajói bányában

– idézte a tárcavezetőnek a pozsonyi kormány ülése után tett bejelentését a ma7.sk szlovákiai hírportál.

Az Új Szó szlovákiai hírportál írta meg, hogy a múlt hét folyamán a Vasércbánya állami vállalat feljelentést tett a szennyezés miatt, egyúttal visszautasította azokat az állításokat, hogy nem teljesítette feladatait.

Bár korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a folyó élővilága az érintett szakaszon teljesen kipusztult, ez szerencsére nem teljesen pontos. Az adott szakasz ugyan élhetetlenné vált, ám az élővilág jelentős része el tud vándorolni a területről. Amennyiben a szennyezés megszüntetésére irányuló munkálatok sikerrel járnak, egy idő után a most károsodott folyószakaszra is visszatér majd az élet.