Agrár

Tizedével nőtt az agrárgépforgalom

Az év első felében tovább bővült a mezőgazdasági gépek hazai piaca, amely kétévi csökkenés után tavaly indult növekedésnek. Szakértők szerint a lendület jövőre is kitarthat.

Több tényező együttes hatása adja a mezőgéppiac lendületét. Egyértelmű a kertészetigép-beszerzésekre és az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatok pozitív hatása, de a hitelfeltételek is kedvezők. Az elmúlt év jó volt, jövedelem keletkezett a mezőgazdaságban, van saját forrás is a korszerűsítésre – összegezte az idei első fél évben mért tízszázalékos növekedés okait a Világgazdaságnak Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) elnöke, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A megnövekedett keresletet ki tudják elégíteni a magyarországi gépforgalmazók
Fotó: Varga György

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) jelentése szerint a mezőgazdasági gépberuházások értékének 58 százalékát az erőgépek, 42 százalékát pedig az erőgépek munkagépei és az egyéb gépek adták. A teljes értékesítésen belül a traktorok 34, míg a gabonakombájnok 16 százalékos arányt képviseltek. A kerekes traktorok eladása júniusig 8 százalékkal nőtt, a gabonakombájnoké viszont 25 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Legnagyobb darabszámban talajművelő gépeket vásárolták a gazdaságok. Az első fél évben eladott 2531 ilyen gép mennyisége közel 6 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakáét. Talajlazítókból 65, tárcsás talajművelőkből 22 százalékkal több fogyott. A munkagépek közül másfélszeresre emelkedtek a bálázók és a gyümölcs- és szőlőápolás gépeinek eladásai.

A mezőgazdasági alkatrészek beszerzése az egy évvel korábbi szinten alakult, az alkatrészforgalom 23,6 milliárd forint volt. Az AKI adatai szerint a magyar mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 76 százalékát 15 cég adta a 2018. január–júniusi időszakban, az érték egy éve 74 százalék volt.

Harsányi Zsolt szerint keresettek a precíziós mezőgazdaság eszközei, a számítógéppel vezérelhető vető- és permetezőgépeket, valamint a műtrágyaszórókat egyre több gazdaságban használják. Mint mondta, sok gazdálkodó felismerte, hogy a munkaerőhiány miatt és a hatékonyságnövelés érdekében is érdemes beruházniuk az ilyen eszközökbe.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

MEGFOSZ Harsányi Zsolt mezőgép
Kapcsolódó cikkek