Agrár

Tisztújítást tartott a Magosz

A termelői összefogás fontosságát hangsúlyozták a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) gödöllői tisztújító közgyűlésén felszólalók.

Eredményes a magyar mezőgazdaság, hiszen idén is 20 millió embernek elegendő gabonát arathattak a gazdálkodók – jelentette ki Nagy István agrárminiszter. Mint mondta, jó lehetőségei vannak a magyar mezőgazdaságnak, de ezek kihasználásához meg kell őrizni a termőföldet hazai tulajdonban, ki kell használni a föld minőségéből adódó előnyeinket, és olyan összefogásra és olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek megvalósulása után a következő generáció nem elsősorban alapanyagot termel majd, hanem termelői tulajdonú feldolgozókkal állt elő élelmiszereket. A miniszter szerint az ilyen üzemek összefogásával az áruházláncok tulajdonlása is elképzelhető – úgy, hogy az így képződő többletjövedelemből a termelők is részesülnek.

A miniszter a következő időszak nagy feladatának nevezte, hogy Magyarország minél jobb feltételeket alkudjon ki az új európai uniós közös agrárpolitikában, mert ez határozza meg azt, hogy milyen mértékben tud korszerűsödni az ágazat, illetve azt is, hogy a gazdák milyen jövedelemmel termelhetnek.

Jakab István, a Magosz elnöke, amint leadja szavazatát
Fotó: Magosz

Jakab István, a Magosz elnöke is megemlítette a termelői tulajdonlást, példaként pedig elmondta, hogy az idei almaválság tapasztalataiból is okulva Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében már megkezdték egy, ilyen elven működő zöldség-gyümölcsfeldolgozó üzem létesítésének előkészületeit. Jakab István felidézte, hogy az idei agrárkamarai választásokon a Magoszhoz 17, majd újabb két szervezet csatlakozott, ami példátlan összefogást jelent. Fontos feladatnak nevezte, hogy megszüntessék az osztatlan közös földtulajdont, amit a kárpótlási folyamat káros örökségének nevezett.

A közgyűlésen szintén felszólaló Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, egyben a Magosz alelnöke az elmúlt évek eredményei között említette, hogy a Növekedési Hitelprogramba sikerült bevonni az őstermelőket és a családi gazdaságokat is, új földforgalmi törvény lépett életbe, az öntözés kérdését folyamatosan napirenden tartják – amely ugyan még mindig a stratégiaalkotás időszakában van, de reményei szerint néhány éven belül áttörés lesz ebben az ügyben is -, javult a gazdálkodók likviditási helyzete, mivel az uniós támogatások nagyobb részét kapják meg előlegként, illetve, hogy a „Földet a gazdáknak!” programban mintegy 30 ezer agrártermelő vett földet, akiknek közel 40 százaléka 40 év alatti volt.

A küldöttgyűlésén megválasztott tisztségviselők

Elnök: Jakab István

Alelnökök: Dr. Balogh Zoltán, Csike György, Győrffy Balázs, Hubai Imre, Kis Miklós Zsolt,

Kispál Ferenc, Dr. Kulcsár László, Németh Gergely, Örvendi László, Rácz Imre, Szabó Tamás

Etikai Bizottság: Gáspár Ferenc, Dr. Kovács Zoltán, Obreczán Ferenc, Czakóné Dudás Mónika,

Zsák Győző

Felügyelőbizottság: Sövényházi Balázs, Sain Krisztián, Kiss Józsefné, Hajdú László, Németh Mihály

Főtitkár: Jakab Tamás

 

Magosz tisztújítás
Kapcsolódó cikkek