Agrár

Nem jutunk olcsóbban burgonyához

A szűkös tavalyi termés miatt drágábban juthatnak burgonyához a háztartások, ahogyan a legtöbb tárolási zöldségnövény is magasabb áron kerülhet a kosarakba. Változást egyedül az új szezon hozhat áresést a pia­cokon – írja a Magyar Idők.

Magas árakkal indult az év a hazai burgonya piacán. A drágulás már az előző év második felében megkezdődött, miután sem a hazai, sem az európai ­uniós termésmennyiség nem alakult valami fényesen. Kecskés Gábor, az Országos Burgonyaszövetség és Terméktanács elnöke a Magyar Időknek elmondta:

Nemcsak a burgonya, hanem szinte minden szántóföldi zöldség esetében jelentős kieséssel zárhatták a tavalyi szezont a termelők. Sem a száraz­ság, sem a hirtelen lezúduló eső nem tett jót a növényeknek, a hozamok alaposan elmaradtak a várt szinttől.

Fotó: AFP

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése alapján január első hetében fajtától függően 140 forint és 275 forint között mozgott a hazai burgonya ára a Budapesti Nagybani Piacon. Egy évvel korábban az árak 80 forint és 165 forint körül alakultak.

A sárgarépa ára is nagyot nőtt, a tavalyi 95 forint után 2019 első hetében 250 forintra drágult, a petrezselyem pedig a 375 forintos szintről egy év alatt 900 forintra emelkedett.

Kecskés Gábor szerint a burgonyaárakat a februárban várható afrikai megjelenése sem viheti lejjebb. Egyrészt nem érkezhet számolatlanul a burgonya Afrikából az Európai Unióba, másrészt a beszállított mennyiség is nagy keresletre tart számot a közösségben. A magasabb felvásárlási áraknak nyilvánvalóan örülnek a gazdálkodók, ám mindez csupán az alacsonyabb hozamok okozta veszteség kompenzálására elég a terméktanács elnöke szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a burgonya termőterülete és termése csökkent az elmúlt években: a vetésterület nyolc százalékkal, 13,5 ezer hektárra zsugorodott 2018-ban az egy esztendővel korábbihoz képest.

A gabonafélék és a zöldségek is nagyot drágultak

Novemberben 4,4 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A zöldségfélék ára 38 százalékkal emelkedett tavaly novemberben. A paradicsom ára 12, a vöröshagymáé 69 százalékkal nőtt.

 

burgonya
Kapcsolódó cikkek