Agrár

Az agráriumot is letarolta az extrém hideg

Az Egyesült Államok középnyugati részén végigvonuló, mínusz 40 fok körüli extrém hideg megbénította a mezőgazdasági vállalatokat is. A gazdáknak meg kell küzdeniük az állataik épségéért, és a munkavállalókat is fenyegeti a sarki hideg.

A sarkvidékről beáramló jeges levegő vágóhidakat és gabonafeldolgozókat is átmeneti telephelybezárásra kényszerített az Egyesült Államokban. A középnyugati térség hőmérséklete olyan alacsony szintre esett, amilyet a Déli-sarkon mérnek – számolt be a Reuters.

Chicagóban figyelmeztetést adtak ki, hogy akár mínusz 48 Celsius-fokra is lesüllyedhet a hőmérséklet. Dakota, Minnesota, Iowa és Wisconsin államokban olyan hideg szeles idő érkezésével számolnak, amilyenre legutóbb az 1990-es években volt példa. A minnesotai International Falls nevű településen a napokban mínusz 43 Celsius-fokot mértek, ami a település történetében az ötödik leghidegebb napnak számított. A hatóságok ezért arra kérték a polgárokat, hogy ha tehetik, ne mozduljanak ki otthonról.

Detroitban melegedőközpontokat működtet a városvezetés a hajléktalanok számára. A sajtó beszámolói szerint házaik előtt, garázsukban, sőt hólapátolás közben is szedett áldozatot a sarkvidéki időjárás: eddig legalább 21-en haltak meg.

A Cargill, amely a világ legnagyobb gabonaforgalmazói közé tatozik, már bezárta néhány telephelyét az extrém hideg miatt – közölte April Nelson, a cég kommunikációs vezetője. Az egyik legnagyobb kukoricafeldolgozóként is ismert vállalat, az ADM (Archer-Daniels-Midland) bezárta néhány gabonasilóját, és megváltoztatott néhány szállítási útvonalat a térségben – közölte Jackie Anderson, az ADM kommunikációs vezetője.

Az istállók nem mindegyike alkalmas a teljes állomány befogadására, sokszor csak a fiatal állatoknak jut védettebb hely
Fotó: Shutterstock

A Tyson Foods nevű húsipari vállalat hat üzemét zárta be átmenetileg, a cég közlése szerint az extrém hideg már a dolgozók épségét veszélyeztette. A Hormel pedig Austin és Minnesota térségében zárta be a vágóhídjait. A szintén hústermelésben érdekelt Smithfield Foods közleményben tudatta, hogy külön óvintézkedéseket tett a dolgozók és az állatok védelme érdekében – idézte az Agrárszektor.

Amerikában a sajtó arról számol be, hogy a farmereknek a befagyott itatórendszert is melegíteniük kellett.

Az istállók nem mindegyike alkalmas a teljes állomány befogadására, sokszor csak a borjak és a fiatal állatok kapják meg a védettebb helyet, míg a tenyészállatoknak kint kellett a fagyot átvészelniük. A sertésólakban folyamatosan fűtenek, elsősorban a vízvezetékek fagyásmentesen tartása érdekében. A feldolgozás csökkenését jól szemlélteti, hogy – az Egyesült Államok földművelésügyi minisztériumának becslése szerint – a sertésvágás a korábbi 466 ezres állományról egy hét alatt 261 ezerre csökkent.

hideg mezőgazdaság időjárás Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek