Agrár

Elkezdik a génmegőrzési stratégia végrehajtását

Az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Növényi Diverzitás Központ II. Magbörzéjén.

Nagy István a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy a tárca még 2017-ben dolgozta ki a génmegőrzési stratégiát, amelyet a kormány 2018-ban fogadott el. A miniszter szerint a kezdeményezés célja az intézmények fejlesztése, a génbanki tevékenységet folytató szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek támogatása, illetve a Kárpát-medencében még fellelhető, ritka genetikai adottságú értékek felkutatása, valamint biztonságba helyezése.

A génmegőrzési stratégia megvalósítása idén kezdődik meg. A feladatok fejlesztésére és a programok végrehajtására a kormány a következő négy évben 12,3 milliárd forintot biztosít.

Nagy István szerint mindez óriási lehetőséget jelent, hogy egy újabb nagy lépést tegyünk előre a génmegőrzés területén, ehhez azonban egy a mostaninál is hatékonyabb intézményrendszer is szükséges.

Nagy István agrárminiszter
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az agrártárca a Növény Diverzitás Központ és a Haszonállat-génmegőrzési Központ összevonásával 2019. június 1-jei hatállyal megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot. A miniszter hozzátette: az új intézmény egységes szemlélettel és hatékonyabban szolgálja majd a génmegőrzés ügyét. Biztos kezekben tudni génállományunkat, egyet jelent azzal, hogy biztonságban tudhatjuk a jövőnket – húzta alá a tárcavezető.

génmegőrzési stratégia Nagy István biodiverzitás
Kapcsolódó cikkek