A sertéspestis hat a baromfipiacra is: itt is jön az áremelkedés
Az OECD előrejelzése szerint ugyanis 2027-ig az egy főre jutó globális húsfogyasztás 1,2 kilogrammal, 35,4 kilóra emelkedik, és a növekmény túlnyomó részét, 0,8 kilogrammot a baromfihús adja. A fogyasztók a baromfihúst egészségesnek tartják, ez magyarázza jó pozícióját.

A hazai baromfiágazatot 2016-ban és 2017-ben a madárinfluenza sújtotta, ami miatt itthon 2,6 millió állatot keltett leölni. A betegség persze a versenytársakat sem kerülte el, illetve ők is követtek el hibákat – utalt a brazil húsbotrányra, amelynek következtében Brazília baromfihús-exportja több százezer tonnával csökkent. A magyar baromfiszektor számára nemcsak ez jelent piaci lehetőséget – amelyet mérsékelt, hogy Ukrajna viszont jelentősen növelte az EU-ba irányuló kivitelét – hanem az is, hogy a Kínában tomboló afrikai sertéspestis (ASP) miatt, mint helyettesítő terméknek, a baromfihúsnak nagy lett a keletje az ázsiai országban.
Magyarország pozícióit erősíti, hogy a magyar kormány április végén megállapodott Kínával a magyar arról, hogy lebontják az export előtt álló akadályokat.
A baromfiágazat kiemelten fontos a magyar agráriumban: a teljes kibocsátás több mint 14 százalékát adta, és 150 milliárd forintos pozitív külkereskedelmi mérleget produkált – emelte ki az államtitkár.
Az ASP hatását emelte ki előadásában Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős alelnöke, aki szerint a megnövekedett kínai kereslet miatt a sertés mellett a baromfihús ára is emelkedni fog.


