Agrár

Nem fizetnek sokat a libáért és a kacsáért

A takarmányok drágulása, a növekvő energiaárak, a magasabb bérek és a dráguló szolgáltatási díjak összességében emelik a termelők költségeit.

Bajba kerülhetnek a hazai víziszárnyastartók, a kacsáért és a libáért is jóval kevesebbet fizetnek a felvásárlók, mint egy éve, ráadásul a költségek is növekedtek. Emiatt pedig sokan bezárhatják a boltot – írja a Magyar Nemzet.

Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke szerint

örvendetes, hogy végre magára talált a víziszárnyastartás a kontinensen, mára túltermelés alakult ki a piacon, ami az árak meredek zuhanását hozta magával.

A szakember elmondta, a kacsáért 15-20 százalékkal kevesebbet fizetnek a felvásárlók, mint egy évvel korábban. Mivel a liba helyettesítő termékként van jelen a piacokon, így ezen szárnyas húsáért is kisebb összeget kaphatnak a gazdálkodók. Az áresés itt is eléri a 15 százalékot.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A kacsa tavaly ősz óta egyre olcsóbban kel el, a vevők, vagyis az áruházláncok ugyanis azonnali árcsökkenéssel reagáltak a többlettermelésre. A gazdálkodók dolgát ugyanakkor nemcsak ez, hanem a magasabb termelési költségek is megnehezítik

– mondta a szakember. Ezek között ott van a takarmányok drágulása, a növekvő energiaárak, magasabb bérek és a dráguló szolgáltatási díjak összességében 15 százalék körüli mértékben emelik a termelők költségeit. Hozzátette, ha hosszúra nyúlik a mostani állapot, akkor a veszteséges gazdálkodók fejében az év végén megfordulhat a gondolat, hogy érdemes-e folytatniuk a tevékenységüket.

Magyar Lúdszövetség liba állattartás lúd
Kapcsolódó cikkek