Agrár

Május 15-ig kell nyilatkozniuk a több tartási hellyel rendelkező állattartóknak

A Nébih az adminisztráció megkönnyítése érdekében kifejezetten erre az adategyeztetésre kialakított egy egységes bizonylatot.

Május 15-ig kell adatot szolgáltatniuk az állatok létszámáról és tényleges tartózkodási helyéről azoknak a állattartóknak, akik tenyészetükre több regisztrált tartási hellyel rendelkeznek – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden.

Közleményük szerint

az állatok naprakész nyomonkövetése a jelenlegi járványhelyzetben kiemelten fontos.

A hatékony járványügyi intézkedések előfeltétele, hogy a hatóság pontos információval rendelkezzen minden állatról, tudja, hogy egy adott tenyészetben hány állatot tartanak.

Fotó: MTI/Földi Imre

Kiemelték, hogy az állattartókra vonatkozó rendelet értelmében egy tenyészethez csak egy tartási hely tartozhat, és az egyedileg nyilvántartott állatoknak a pontos tartózkodási helyükön kell szerepelniük az országos adatbázisban. Azoknál a tenyészeteknél, amelyekhez a korábbi lehetőséggel élve több tartási hely tartozott, az állattartóknak adategyeztetési kötelezettsége áll fenn, amelynek során nyilatkozniuk kell minden tartási hellyel kapcsolatban, kívánnak-e ott tenyészetet létesíteni.

A Nébih az adminisztráció megkönnyítése érdekében kifejezetten erre az adategyeztetésre kialakított egy egységes bizonylatot, amelynek segítségével akár elektronikus úton is teljesíthető a kötelezettség.

Amennyiben a határidőig az adategyeztetés nem valósul meg, akkor az informatikai rendszerben a tartási hely és tenyészet összerendelés automatikusan megtörténik. Az eljárás során történt változásokról a Nébih értesíti az állattartókat – tették hozzá.

állattartó Nébih
Kapcsolódó cikkek