Agrár

Jönnek az ukránok – ingyen kapnak felhőszoftvert a gazdák

Ukrajnában rohamléptekben folyik az agrárgazdaság digitalizációja.

Ukrajna rendkívül kedvező adottságokkal rendelkezik a szántóföldi növénytermesztésben, és az elmúlét években ko9moly fejlesztéseket hajtott végre. Az ukrán gazdálkodók egyre nagyobb számban használják ki a digitális megoldásokban rejlő előnyöket az intenzív mezőgazdasági termeléshez. A posztszovjet térségben Ukrajna élen jár ezen a területen – írja a ProAgro Group beszámolójára hivatkozva a Syngenta blogja.

Keleti szomszédunknál már évek óta hatékonyan működik egy ingyenes felhőszoftver-projekt, amely lehetővé teszi a teleknyilvántartás online nyomon követését, az egységek elszámolását, valamint hozzáférést biztosít különféle műholdas képekhez.

Fotó: AFP/Genya Savilov

Az ukrán gazdák egy része már digitális megoldásokkal tervezi a vetésforgót, azonosítva a szántóföldek problémás területeit.

Ezekkel előre lehet jelezni nemcsak a hozamokat, de megtervezni a vetéshez szükséges vetőmag- és tápanyagmennyiségeket. Emellett monitorozni tudják a talajnedvességet, a levelek nedvességét, a szántóföld sűrűségét, sőt a magok barázdákban való elhelyezkedését is.

Bár a többi exszovjet utódállamis igyekszik felzárkózni, az ottani gazdálkodók még nem használják ki ilyen nagy arányban az ebben rejlő lehetőségeket.

Ukrajna mezőgazdaság agrárdigitalizáció növénytermesztés
Kapcsolódó cikkek