Agrár

Pulykák ezreit ölték le Nádudvaron

Ismét megjelent a madárinfluenza Magyarországon. A vírus miatt közel 12 ezer pulykát kellett elpusztítani egy nádudvari gazdaságban.

Magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma a Hajdú-Bihar megyei Nádudvar egyik pulykatartó gazdaságában. Az első tüneteket – mint például

megnövekedett elhullás, csökkent takarmány- és vízfogyasztás, csökkent tojástermelés

– múlt hétvégén tapasztalta az üzemeltető. A betegség megjelenése miatt az érintett tenyészpulyka-állományban pontosan 11 769 állat leölését kellett elrendelniük az állategészségügyi szakembereknek. A felszámolás már a betegség gyanúja alapján megkezdődött, a gyanút a laboratóriumi vizsgálatok a mai napon megerősítették.

A hatóság a további szükséges intézkedéseket is haladéktalanul megtette, többek között kijelölte a védő- és megfigyelési körzetet. A betegség megjelenésének okait a folyamatban lévő járványügyi nyomozás tárhatja majd fel. A Nébih azt is hangsúlyozta közleményében, hogy a betegség által még nem érintett baromfiállományokban csak a járványvédelmi előírások szigorú betartásával, felelős állattartói hozzáállással lehet a fertőzés kockázatát minimalizálni.

Fotó: Shutterstock

Kiemelten fontos, hogy

a baromfikat kötelező zártan tartani, valamint az állatokat zárt helyen kell etetni, itatni, továbbá a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni.

Fokozottan kell ügyelni továbbá a személy- és járműforgalomra, a takarmányszállító járművek alapos, folyamatos fertőtlenítésére.

A hazai baromfiállományban február 3. óta nem volt újabb megbetegedés, vadmadarakban pedig március 11-én igazolták a madárinfluenza vírusát, de utóbbi – ellentétben a mostani nádudvari esettel – nem befolyásolta volna Magyarország madárinfluenza-mentes státuszát.

madárinfluenza pulyka állattartás Nébih
Kapcsolódó cikkek