Agrár

Kevés az agrárgépész, pedig ezzel a képesítéssel többet lehet keresni az átlagnál

A fiatalokat megcélzó, online edukációs vetélkedőt indítottak a szakma népszerűsítésére.

Az agrárgépészet népszerűsítésére a fiatalokat megcélzó, online edukációs játékot indított az MKB Pénzügyi Csoport és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége, amely során a versenyzők mezőgazdasági és pénzügyi kérdésekben tehették próbára tudásukat – közölte az MKB.

A mezőgazdaság viszonylag jól teljesített a pandémia ideje alatt is, amelyben szerepet játszott, hogy

a magyar agrárium egyre hatékonyabb és korszerűbb gépekkel van felszerelve.

Ez részben annak köszönhető, hogy az agrárvállalkozások kedvező finanszírozási lehetőségekkel élhetnek. Miközben például a járvány hatására a magyar autópiac 2020-ban éves összevetésben 19 százalékkal zsugorodott, új mezőgazdasági gépeket és eszközöket összesen 193 milliárd forintért vettek az érintett agrárvállalkozások, ami 5 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint. Tehát volt kereslet az agrárgépekre.

A magyar mezőgazdaság felszereltsége kitűnőnek mondható az elmúlt években látott lendületes fejlődésnek és a gépcseréknek köszönhetően. Rendkívül modern, korszerű, táblagépről vezérelhető, extra hatékony gépek sora segíti a mezőgazdaság bővülését

– mondta Umenhoffer Péter, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (Megfosz) marketingbizottságának vezetője.

Fotó: Shutterstock

Menő gépek, menő munka

Bár a géppark egyre korszerűbb, ez pedig hatékonyabbá teszi a magyar mezőgazdaságot, ebben a szektorban mégis komoly gondot okoz a munkaerőhiány. Agrárgépészből például annak ellenére is kevés van, hogy ez ma már bőven az átlagfizetést meghaladó kereseti lehetőséget és hosszú távon biztos megélhetést szakma.

Az agrárgépészszakma túlzás nélkül nevezhető slágernek. Menő önvezető gépekkel, személyautós példával élve, prémiumkategóriás járművekkel kell foglalkozni. A gépek tudják a feladatukat, de az agrárgépészek felügyelik, hogy ezek a drága eszközök hatékonyan dolgozzanak. Körülbelül olyanok, mint a pénzügyi világban a kontrollerek

– tette hozzá Umenhoffer Péter.

Népszerűsítik az agrárgépészetet

Az agrárgépészszakma népszerűsítésére indították el az AgrárIQ nevű online játékot, amelynek keretében a versenyzők mezőgazdasági és pénzügyi kérdésekre válaszolva tehették próbára a tudásukat.

Az MKB Pénzügyi Csoport büszkén támogat olyan kezdeményezéseket, amelyek nemcsak az agrárgépészszakmát népszerűsítik, hanem a fiatalok pénzügyi edukációját is segítik

– mondta Simon Attila, az MKB Agrárpartner program szakmai vezetője.

Az AgrárIQ első fordulójában több mint 30 ezren játszottak, míg az utolsó körbe, a Hangárba közel 6000-en jutottak be.

„A játék kérdései nem voltak egyszerűek, valódi kihívást jelentettek, így nagyon örülünk, hogy ilyen sokan játszottak, és reméljük, kicsit jobban megismerték azokat a lehetőségeket, amelyeket a magyar agrárium tartogat. Hiszünk abban, hogy bőven rejt magában perspektívát ez a terület, és a játék hozzájárult ahhoz, hogy ezt a fiatalok is felismerjék” – mondta Vály Judit, az MKB-Euroleasing vezérigazgatója.

A pénzügyi csoportnak szívügye az agrárium és az utánpótlás kérdése,

így előszeretettel áll hasonló edukációs kezdeményezések mögé. A „Legyél Te is agrárgépész!” program és országos bajnokság keretében is a piac legjelentősebb szereplőivel közösen azon dolgoznak, hogy bemutassák, miért érdemes a fiataloknak erre a pályára lépni.

agrárgépész MKB Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége
Kapcsolódó cikkek