Agrár

A KAP nem segíti a zöld fordulatot

Nem járultak hozzá a mezőgazdaságból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez az éghajlat-politikára szánt uniós mezőgazdasági támogatások – közölte az luxembourgi központú számvevőszéke.

Tájékoztatásuk szerint vizsgálatuk arra irányult, hogy a 2014 és 2020 közötti közös agrárpolitika (KAP) támogatott-e olyan tevékenységeket, amelyek mérséklik az éghajlatváltozás negatív hatásait, csökkenthetik a három fő forrásból – az állattenyésztésből, a műtrágya és a szerves trágya használatából, valamint a földhasználatból – származó üvegházhatású gázok kibocsátását.

Hiába irányozták elő azonban a 2014 és 2020 közötti uniós agrárkiadások bő egynegyedét, több mint 100 milliárd eurót éghajlat-politikai célokra, a mezőgazdaságból származó üvegházhatásúgáz-kibocsátás 2010 óta nem csökkent – állítják a számvevők.

Szerintük a közös agrárpolitika által támogatott intézkedések többségének alacsony az éghajlatváltozás-mérséklési potenciálja, és a KAP nem ösztönzi az éghajlatbarát termelési módok alkalmazását.

Közlésük szerint a mezőgazdaságban az állatállománytól származik az üvegházhatású gázok kibocsátásának mintegy fele, kétharmad részben pedig a szarvasmarhák okozzák.

Az állatállománynak tulajdonítható kibocsátások részaránya tovább nő az állati takarmány előállításából származó kibocsátások miatt,

miközben a KAP nem igyekezett korlátozni az állatállomány számát.

Fotó: Sandrine Mulas / Hans Lucas / Hans Lucas / AFP

A jelentés szerint a mű- és a szervestrágyából származó, a mezőgazdasági kibocsátások közel egyharmadát kitevő kibocsátások 2010 és 2018 között nőttek. Megállapították, hogy a KAP olyan tevékenységeket támogat, mint például a biogazdálkodás és a nagy magvú hüvelyesek termesztése, amelyek csökkenthetik ugyan a műtrágyák használatát, de nem egyértelmű, hogy ezek miként befolyásolják a kibocsátást.

A bizonyíthatóan eredményesebb tevékenységek – mint a trágyázás, a növények szükségleteihez igazodó precíziós gazdálkodási módszerek – kevés támogatásban részesültek.

Kiemelték továbbá, hogy a KAP az éghajlatváltozást súlyosbító tevékenységeket is támogat például azáltal, hogy kifizetést biztosít azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akik lecsapolt tőzeglápokon gazdálkodnak.

A jelentéstevők ezek alapján megállapították: noha a zöldítési törekvéseknek javítaniuk kellett volna a közös agrárpolitika környezetvédelmi teljesítményét,

mégsem ösztönözték a mezőgazdasági termelőket eredményes éghajlatbarát lépések megtételére, ezért az éghajlatra gyakorolt hatásuk elhanyagolható volt.

üvegházhatású gázok közös agrárpolitika állattenyésztés mezőgazdaság
Kapcsolódó cikkek