Agrár

Idén később érik a meggy, de mégéri várni rá

Az idén a megszokottnál később érik a meggy, nagy mennyiségben június 25. után jelenhet meg a piacon. Az agrárkamara adatai szerint a hazai meggy 60-80 százaléka exportra kerül, egy átlagos évben ennek a harmada friss gyümölcs, több mint a fele befőtt, nyolcada-tizede pedig fagyasztott áru.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az elmúlt két évben gyenge volt a meggytermés a tavaszi fagyok és az extrém júniusi esők miatt, az idén a termelők a nagyon sikeres virágzás után kiváló termést vártak.

Ez a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet szerint a 2020-as 60 ezer tonna körüli – gyenge közepes – mennyiség után megközelíthette volna akár a legutóbb 2018-ban elért 80-90 ezer tonnát is, ám a terméskötődés végül gyenge lett, a nagymértékű korai gyümölcshullás után csak közepes mennyiség várható. A számszerűsítés még nehéz, mert termőtájanként és termesztőkörzetenként is változó a kép. A FruitVeB szerint az optimista becslések 70 ezer tonnához közelítenek, a pesszimisták a tavalyi 60 ezerhez.

A várakozásoktól elmaradó termés oka az idén is az időjárás – vélik a szakmai szervezet szakértői. Hiába indult jól az év a csapadékellátottság szempontjából, és volt a legtöbb termesztőkörzetben megfelelő a talaj vízkészlete a bőséges őszi és kora tavaszi esőnek köszönhetően, a tavaszi fagyok az idén sem kímélték a gyümölcsültetvényeket. Ráadásul a virágzás utáni négy-hat, a terméskötődés szempontjából sorsdöntő héten hűvös, borult, fényszegény volt az időjárás, hátráltatva a kötődést, a gyümölcshullást viszont fokozva.

A kifejezetten hűvös április miatt a virágzás lassan, mintegy négy hétre széthúzódva zajlott, és a gyakori eső, valamint az alacsony hőmérséklet miatt nagyon erős volt a moníliafertőzés veszélye.

A szokásos három beavatkozás helyett négy-öt alkalommal is kellett védekezni. Ennek ellenére – a nem megfelelő számú vagy gyakoriságú védekezés, esetleg a rossz szerválasztás miatt – jókora termőfelületen okozott nagy veszteséget a gombafertőzés. A kár nagyságát jól jelzi, hogy – mint a FruitVeB szakértői beszámoltak – az idén a monília kismértékben még a kiemelkedő szinten gondozott ültetvényekben is okozott kárt.

A szezon egyébként csaknem kéthetes csúszásban van, a konzervipar csak a napokban, az érdi bőtermővel kezdi meg a meggyfeldolgozást.

A FruitVeB szerint a késlekedést kompenzálhatja a nagyon meleg időjárás, de össze is csúszhat emiatt a különböző érési idejű fajták szürete, és valószínűleg az átlagosnál rövidebb lesz a meggyszezon. A termesztők remélik, hogy a száraz meleg időjárás jó gyümölcsminőséget eredményez, ami szélesíti az eladási lehetőségeiket, tágabbra nyitja a piacaikat, és segíti a hatékony szüretet, feldolgozást.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek