Zuhan a gazdaságok profitja az Egyesült Királyságban. A brit gazdák szeretnének elszakadni a hagyományos gazdálkodástól, és egyedi élmények létrehozásával újítanak a földjeiken.

A brit mezőgazdasági dolgozók száma rohamosan csökken, ennek okaként a generációváltást és a csekély profitot jelölik meg. Ráadásul az angol kormány Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztériumának 2016-os adatai szerint a gazdák átlagéletkora hatvan év, és ez azóta is folyamatosan nő. Nem meglepő, hogy sok gazda felhagyott a próbálkozással, és inkább egyfajta élményközpontú, újfajta területhasznosításba kezdett – írta meg az Agrokép a South China Morning Post nyomán.

A problémát súlyosbítja a Covid–19-járvány és a Brexit miatti áremelkedés is. A brit farmerek véleménye szerint a rohamos mezőgazdasági hanyatlás oka, hogy a mezőgazdasági termékek árucikké váltak, és az élelmiszeripari vállalatok fellendülésével a gazdálkodók profitja lecsökkent.

Fotó: Shutterstock

A legrosszabb azonban talán még hátravan; a Brexit után a hektáronkénti 260 eurós (csaknem százezer forintos) támogatást is fokozatosan megszüntetik,

ami eddig megélhetést biztosított a gazdálkodóknak. Bár Nagy-Britannia új környezetvédelmi földgazdálkodási rendszere továbbra is fizetni fog a gazdáknak, de az még nem világos, hogy mennyit. A brit gazdák pedig innovatív módszerekkel válaszoltak a kialakult helyzetre.

Egy megkérdezett gazda szerint a mezőgazdaság jövője a sokkal kevesebb földművelés lesz. Egyre többen használják ki a gazdálkodással szemben nyereséget a természeti területek helyreállításához és védelméhez köthető területhasznosítást, a vendéglátást és az élményközpontú új funkciókat.

A gazdák arról számoltak be, hogy földjeiken kollégiumokat alakítottak ki az iskolák környezeti oktatásához, zöldesküvőket szerveznek, valamint napelemeket és szélturbinákat létesítenek. 

A területet visszaállítják természetesebb állapotába, és remélik, hogy pénzt fognak keresni az ökoszisztéma-szolgáltatásaikért.

Egyesek pedig ökorezervátumot hoztak létre vagy luxusrönkházakat telepítettek földjeiken. 

Van olyan egykori termelő is, aki régi tejcsarnokát alakította át egy elegáns közösségi étkező- és konyharésszé, amelyet már egy neves séf vezet. De a csoportos foglalkozások, mint a jógaelvonulások, a glamping (az angol glamorous és camping szavak összeolvadásából létrejövő kifejezés, magyarul: pompás, fényűző kemping) vagy a vadgourmand-tanfolyamok is népszerűnek bizonyulnak.