Tavaly a műtrágya-forgalmazók 1,9 millió tonna műtrágyát adtak el közvetlenül mezőgazdasági termelőknek, 2,9 százalékkal többet, mint 2020-ban – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) piaci összefoglalójában. Eközben az árak a Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint átlagosan 57,7 százalékkal nőttek, ezért a termék értékesítésének nettó árbevétele – a volumennövekedés mellett – 54,7 százalékkal, 225 milliárd forintra emelkedett. 

Vagyis az áremelkedés ellenére nőtt az értékesített mennyiség. 

A 2,9 százalékos bővülés egyébként 54 ezer tonna többletet jelent, a teljes értékesítés mennyisége pedig 20 százalékkal volt nagyobb az elmúlt tíz év átlagánál.

Fotó: Vemi Zoltan

Mindez alátámasztja – ahogy a VG korábban megírta –, hogy a termelőknek a tavaszi munkákhoz volt elég betárolt műtrágyájuk, ami nemcsak a múlt év vége óta is rohamosan emelkedő árak miatt fontos, hanem azért is, mert

a Bige László tulajdonában álló Nitrogénművek Zrt. március 9-én bejelentette, leállítja a nitrogénműtrágya alapanyagául szolgáló ammónia termelését. 

A cég – amely egy korábbi kartellügy miatt rekordbírságot kapott – a leállást az ukrajnai háború okozta helyzettel, a földgázárak több mint kétszeresére emelkedésével és a kormány gabonaexportot korlátozó döntésével indokolta. A kritikusnak tekintett nitrogén hatóanyag ára tavaly 1, a káliumé 10 százalékkal nőtt, a foszforé nem változott 2020-hoz képest. 

A műtrágya iránti kereslet negyedévek közötti megoszlása 2021-ben a korábbi évhez képest megváltozott, vélhetőleg a termék rohamos drágulása miatt. A termelők a teljes éves mennyiség 40 százalékát az első negyedévben vásárolták meg, 18 százalékát pedig a második három hónapban, ez a két érték 2020-ban 40 és 14 százalék volt, vagyis a tárgyév második negyedéves forgalma erősödött. A harmadik negyedévre esett a beszerzések 19, a negyedikre pedig a 23 százaléka, a megelőző évhez képest a harmadik negyedév 6 százalékponttal gyengébben, a negyedik kicsit jobban teljesített. A nitrogénműtrágya 65 százalékát 2021-ben az év első felében vették meg a gazdálkodók. 

A műtrágyákon belül tavaly a 27 százalékos nitrogéntartalmú mészammon-salétrom (MAS, CAN, pétisó stb.) ára növekedett a legnagyobb mértékben az előző évhez képest, 96 százalékkal. Az NP (nitrogén-foszfor) 11-53 összetétel 72 százalékkal, a karbamid pedig 69 százalékkal drágult. Az ammóniumnitrát ára az előző évi másfélszeresére emelkedett. A legkisebb mértékben, 37 százalékkal az NPK (nitrogén-foszfor-kálium) 15-15-15 összetételű műtrágya, illetve 17 százalékkal a kálium-klorid ára emelkedett.