Műholdak először rögzítették az űrben szarvasmarhákból származó metángázokat – számolt be az iNews.

A marhahús és a tejtermékek éghajlati lábnyoma nagyrészt azért van, mert 

az állatok kiböfögik a metánt, azt az üvegházhatású gázt, amely sokszor jobban felmelegíti a bolygót, mint a szén-dioxid.

A kanadai GHG Sat cég mérnökei először rögzítették kamerákkal ezeket a metángázokat nagyfelbontású műholdak segítségével.

Four funny cows looking at the camera
Fotó: Shutterstock

Februárban metánkibocsátást észleltek a kaliforniai San Joaquin-völgy egy mezőgazdasági területéről, és további elemzések igazolták, hogy a szennyezés forrása egy szarvasmarha etetőhely volt.

Az üvegházhatást okozó gázok vizsgálatára szakosodott vállalat öt kibocsátást regisztrált, 

a szarvasmarhák akár 668 gramm/óra sebességgel böfögtek ki metánt. Ha ezt egy évig fenntartanák, akkor 15 402 lakás ellátására elegendő gáz lenne.

A GHG Sat úgy véli, hogy ez az első alkalom , hogy a szarvasmarhák üvegházhatásúgáz-kibocsátását mérik az űrből, köszönhetően a műholdképek olvasására szolgáló technológiák fejlődésének.  A cégértékesítési igazgatója elmondta, hogy a GHG Sat megkezdi a régebbi műholdképek újraelemzését, hogy kiderüljön, korábban is származtak-e az űrben kibocsátott metángázok.

Ez csak a kezdete lesz még sok ilyen típusú megfigyelésnek, és elkezdődik az iparág tájékoztatására szolgáló portfólió felépítése is

 – közölte.

Az állattenyésztés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának egyik fő forrása, és csak a szarvasmarhatenyésztés pedig a globális kibocsátás mintegy 3,7 százalékáért felelős.

A szarvasmarhák metánt termelnek, miközben a megemésztik a táplálékukat, olyan folyamatban, mint az erjedés. A szarvasmarhák a metángáz nagy részét kiböfögik, de kis mennyiségben ki is szellentik.

A Nemzetközi Energiaügynökség közlése szerint a mezőgazdaság nagymértékben befolyásolja az éghajlatváltozást, és ez a metánkibocsátás legnagyobb forrása. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma közzé tette, hogy a mezőgazdasági ipar adja az USA összes üvegházhatású gázának nagyjából 10,5 százalékát. Január 1-jén pedig 91,9 millió tehén és borjú élt farmokon az Egyesült Államokban – írta az USA mezőgazdasági minisztériuma.