A környezet  és az éghajlat változása miatt az élőlények minden korban vándoroltak, hogy a számukra leginkább megfelelő feltételek mellett tudjanak élni. Ez nemcsak az állatvilágra, hanem a növényekre is igaz. A globális felmelegedés és a szélsőséges éghajlatváltozás miatt a növénykultúrák elkezdtek észak felé vándorolni. Ez egy hosszadalmas folyamat, de hatásait már Magyarországon is érzékelhetjük. Az átlaghőmérséklet és a csapadék mennyiségének és eloszlásának változása miatt a málna már csak kiskerti környezetben termelhető, nagy földeken szinte lehetetlen a gyümölcs termesztése. 

Eközben Lengyelországban a feltételek pont úgy változtak, hogy a málna számára kiváló környezet jött létre, így ma leginkább lengyel terméssel találkozhatunk a boltok polcain.

Kis Anna; ELTE TTK FFI Meteorológiai tanszék tudományos munkatársa; VG Podcast
Fotó: Péller András / VG

Hasonló a helyzet a kávéval vagy például a kakaóval is. A trópusi és mediterrán térségekben a felmelegedés hatására túlságosan nagy forróság lett ezeknek a növényeknek. Két lehetséges megoldás van ez ügyben. Vagy fokozatosan északra költöztetik a termőterületeket, ami azzal jár, hogy például Brazíliában több esőerdőt kell kipusztítani, vagy a világ kevesebb kávét fogyaszt. Természetesen vannak más praktikák is, amelyekkel segíteni lehet a problémán, de hosszú távon kifejezetten fontos, hogy globálisan visszafogjuk az üvegházhatású gázok kibocsátását. Kis Anna, az ELTE TTK FFI Meteorológiai Ttanszékének tudományos munkatársa elmondta, hogy amikor 

a Föld eléri a 4 fokos hőmérséklet-emelkedést, akkor már Norvégiában sem lesznek megfelelő feltételek bármilyen mezőgazdasági növény termesztésére. Ez egy szélsőségesen rossz forgatókönyv, de tudomásul kell venni, hogy ez sincs kizárva. A cél továbbra is az, hogy a globális felmelegedés ütemét 1,5 fokon tartsa az emberiség. 

Olive,Trees,In,A,Row.,Plantation,And,Cloudy,Sky
Fotó: Shutterstock

A kávéhoz és a kakaóhoz hasonlóan érzékeny növény például az olívabogyót olajfa is. A mediterrán térségben honos növénykultúra számára is egyre nagyobb a hőség, illetve az éves csapadékeloszlás sem kedvez neki. 

Kis Anna elmondta, hogy az éghajlatváltozásnak csak az egyik tünete az egyre melegebb idő. Problémát jelent még a csapadék mennyiségének és eloszlásának változása is. Az olíva például rosszul viseli az egyszerre nagy tömegben lehulló esőt, amit aztán hosszú szárazság követ. A csapadék fokozatos szétoszlása számos növény esetében fontos. Ide lehet sorolni a szélmozgás változását is, ami szintén árthat egyes fajoknak. Ahogyan a krumpli vagy a málna lassan elköltözött Magyarországról Lengyelországba, úgy érkezhetnek új növények hazánkba is. A hazai éghajlati viszonyok például már kiválók a füge számára, de a kivi is egyre gyakrabban megjelenik a kertekben. Amennyiben ezen az úton haladunk tovább, évek múlva eltűnhetnek a kertek végéből a cseresznyefák, és olívabogyó-szüretre indulhatnak a magyarok a nyári hónapokban.

 

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast